De Wilde Tuin
De Wilde Tuin

Basisschool laat stukje tuin helemaal verwilderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Wat gebeurt er als je een jaar lang niks doet aan de tuin? Gaat er van alles groeien of komen er bijzondere beestjes? Leerlingen van basisschool De Wielewaal in Schagen gaan dat uitzoeken. Lieke (12), Rand (11) en Gijs (10) houden het goed in de gaten.

'We doen mee aan het Wilde Tuin-project', vertelt Lieke. Dat is een project van onder andere krant NRC en Tilburg University. 'Daarvoor hebben we een stukje van één bij één meter afgebakend in de tuin van de school', vertelt Lieke. De leerlingen laten dat in totaal een jaar lang helemaal met rust. 'We mogen niks doen, we laten nu gewoon alles groeien', zegt Rand. Lieke: 'Zodat we kunnen kijken wat er gaat gebeuren en of er misschien andere planten en dieren komen.'

Oude boomstronk

In maart begon de school met de Wilde Tuin. Op dat moment was er bijna niks te zien op het stukje grond. 'Er was alleen een oude boomstronk en bloembollen die er nog lagen', zegt Lieke.

Wilde Tuin

Zo zag de tuin er in het begin uit.

Proefjes

De leerlingen houden samen een logboek bij. 'Daarin staan foto's en alles wat we hebben gedaan. We hebben ook een hekje om de tuin gemaakt en een bordje met daarop 'wilde tuin' gebrand', zegt Rand. Verder doen de leerlingen ook nog allerlei proefjes. 'Ik heb met een groepje gekeken welke dieren er nu in de tuin zitten. We vonden een spin, hommel, mier en libelle', zegt Gijs.

Logboek wilde tuin

Twee maanden later is er in de tuin inmiddels van alles gegroeid. Eerst kwamen de bloembollen uit. Dat zag er zo uit:

Wilde Tuin

Maar daar is nu niks meer van te zien. 'Je ziet eigenlijk bijna geen grond meer. Er staat nu allemaal onkruid enzo', vertelt Gijs. 

Wilde TuinGijs, Rand en Lieke bestuderen de tuin

Nieuwe dieren en planten

Nu is het afwachten wat er verder nog gaat gebeuren in de tuin. 'Ik ben benieuwd wat voor soort beesten er nog gaan komen, speciale soorten mieren of spinnen bijvoorbeeld', vertelt Lieke. Daar zijn Gijs en Rand het wel mee eens. 'Maar ook wat voor planten er gaan groeien, het wordt misschien wel heel hoog', zegt Rand.

Anderen lazen ook: Wereld Bijendag: zo kun je de bij een handje helpen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook