Gedenkteken MH17

In beeld: monument voor slachtoffers MH17 geopend

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger Woudstra
Jelger
Woudstra

Koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte en ongeveer tweeduizend nabestaanden waren maandag in Vijfhuizen, vlakbij Schiphol. Daar werd een herdenkingsmonument geopend voor de slachtoffers van vlucht MH17. Maandag was het precies drie jaar geleden dat het vliegtuig uit de lucht werd geschoten.

Vlucht MH17 was op weg van Schiphol naar Maleisië. Boven Oekraïne werd het vliegtuig uit de lucht geschoten met een raket uit Rusland, bleek na lang onderzoek.. Alle 298 inzittenden kwamen om, waaronder 193 Nederlanders. Nabestaanden van die slachtoffers waren maandag in Vijfhuizen.

Herdenkingsmonument MH17 Vijfhuizen

Zij zagen hoe koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen met 17 basisschoolkinderen het monument officieel openden. Ze legden zonnebloemen bij een groot gedenkteken.

herdenkingsmonument MH17

Het monument staat in het herdenkingsbos. Dat zijn 298 bomen, één voor elk slachtoffer van de ramp. Die bomen zijn gepland door nabestaanden. Het monument zelf bestaat uit een wand van roest en een grote roestvrij stalen bol. Op die bol staan de namen van alle slachtoffers. Vanuit de lucht lijkt het monument op een oog.

herdenkingsmonument MH17

Het was een emotionele dag voor de nabestaanden. Tijdens de opening werden alle namen van de slachtoffers voorgelezen. 

Herdenkingsmonument MH17

Ook minister-president Mark Rutte was aanwezig. De opening van het monument is niet het einde van het MH17-verhaal. De daders zijn nog altijd niet gepakt. Dat komt onder andere doordat Rusland niet mee wil werken met een onderzoek naar de ramp.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Waarom hebben Nederland en Turkije ruzie? of Jongen (13) zingt voor vluchtelingen in Vlaamse The Voice Kids. 

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps