Foto: Eyevine

In beeld: strenge lockdown in Shanghai

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In Nederland zijn er bijna geen coronamaatregelen meer. In de Chinese miljoenenstad Shanghai is dat wel even anders. Om het virus tegen te gaan, is daar een extreem strenge lockdown. Kijk maar eens naar deze foto's en filmpjes.

Meer dan twintigduizend mensen in China raakten woensdag, op één dag, besmet met het coronavirus. Dat is het hoogste aantal voor dat land sinds het begin van de coronapandemie. Meer dan 80% van die mensen wonen in de grote stad Shanghai. Daarom moeten alle 26 miljoen inwoners zich daar opnieuw laten testen.

Foto: AFP
De mensen die die testen uitvoeren, zijn extreem goed beschermd zodat ze zelf niet ziek worden.

Foto: AFP
28.000 zorgmedewerkers en tweeduizend militairen zijn naar de stad gekomen om te helpen. Zij brengen bijvoorbeeld eten en medicijnen en helpen met de bouw van tijdelijke ziekenhuizen.

Foto: AFP


De straten zijn leeg. In sommige delen van de stad mogen mensen niet eens hun balkon op. Veel inwoners klagen dat ze ondanks een negatieve test hun appartement toch niet uitmogen. Zij kunnen daardoor moeilijk aan eten komen. 

Foto: SIPA USA


Deze robothond loopt door de straten van de stad, om te controleren of iedereen zich wel echt aan die strenge regels houdt. Verder krijgen mensen instructies van drones over wat ze wel en niet mogen doen.

De mensen die wel positief getest zijn, moeten naar speciale quarantainelocaties. Vaak zijn dat hotels, scholen of gymzalen waar bedden in zijn geplaatst. Op die plekken is al vaak chaos ontstaan omdat mensen er weg willen. Hoelang de lockdown duurt, is nog niet bekend. Er wordt gesproken over vier dagen, maar sommige mensen denken ook dat het langer gaat duren, omdat er meer besmettingen zijn dan verwacht.

Anderen lazen ook: Nog maar drie uur per week online gamen in China.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook