Foto: ANP

Bekend schilderij van Rembrandt komt naar Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het bekende schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt komt terug naar Nederland. En nu zal-ie langer in ons bezit blijven. Nederland heeft het werk namelijk gekocht voor 175 miljoen euro. 

Het schilderij is nu nog in handen van een Franse familie, maar het Rijksmuseum in Amsterdam wilde het werk graag hebben. Daarom heeft de Nederlandse overheid de portemonnee getrokken en gaat zij 150 miljoen euro betalen voor het doek. De rest van het geld wordt betaald door de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. Politici uit de Eerste en de Tweede Kamer moeten nog wel instemmen met dit plan.

Hoort in Nederland

Het zelfportret van Rembrandt uit 1636 heeft al eerder tijdelijk in Nederland gehangen. Het Rijksmuseum is erg blij dat het straks niet meer weg hoeft. Rembrandt is één van de beroemdste schilders van Nederland en daarom hoort zijn werk hier te hangen, vindt de directeur van het museum. Dat liet hij weten aan de NOS.

Op tournee

Op het schilderij heeft Rembrandt zichzelf geschilderd als vaandeldrager tijdens de Tachtigjarige oorlog. Wanneer het doek naar Nederland komt is nog niet duidelijk. Als alles doorgaat zal De Vaandeldrager eerst op tournee gaan door Nederland. In alle provincies kan het werk dan bekeken worden. Daarna zal het een plekje krijgen in de eregalerij van het Rijksmuseum.

Discussie

Deze koop zorgde de afgelopen dagen voor wat discussie. Sommige mensen vinden dat de overheid het geld beter aan iets anders kan uitgeven. Maar anderen vinden dat het schilderij het geld wel waard is, omdat het bij Nederland hoort en omdat het er bijvoorbeeld ook weer voor zorgt dat toeristen naar ons land komen.

Anderen lazen ook: Zo klinkt de stem van Rembrandt, denken ze.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook