KELT-9b

Belangrijke ontdekking over heetste planeet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

De Nederlandse sterrenkundige Jens Hoeijmakers tuurde deze week vol ongeloof naar de heetste planeet in de ruimte: KELT-9b. Hij deed een belangrijke ontdekking. De planeet is zo heet dat alle stoffen in gas veranderen! Zelfs supersterk ijzer valt door de hitte uit elkaar.

'Het was twee uur's nachts. Ik was gebleven, omdat ik bang was dat de metingen niet klopten. Ik dacht even dat ik iets verkeerd had gedaan. Maar het signaal was zo sterk. Dan weet je dat je een grote vis hebt gevangen', vertelt Heijmakers aan de NOS.

Kokende hitte

KELT-9b staat zo ver van de aarde dat je er 620 jaar over doet om er te komen. En dan reis je ook nog eens met de snelheid van het licht, dat is zo'n 1 miljard kilometer per uur. Mensen zullen er nooit een stap zetten, want op de planeet is het 4000 (!) graden Celsius. 

Aarde-achtig

Hoeijmakers en de ander onderzoekers zijn blij met de ontdekking. Beetje bij beetje komen ze meer te weten over de ruimte en haar planeten. De ontdekking kan de ruimte-experts helpen bij hun zoektocht naar planeten die op de aarde lijken.

Anderen lazen ook: Is het heelal oneindig?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps