Koraalrif is heel belangrijk voor onze planeet. Foto: Shutterstock

Belangrijke prijs voor koraalrif-redders uit Delft

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Je hoort vast niets nieuws als we je vertellen dat het slecht gaat met het koraal in onze wereldzeeën. Nederlandse studenten gingen op zoek naar een manier om het afsterven van dat oh-zo-belangrijke koraal te voorkomen. Hun waarschuwings-systeem heeft nu een grote internationale prijs gewonnen.

Wereldwijd is al de helft van alle koraalriffen verloren of ernstig beschadigd. Geschat wordt dat bijna alle riffen in 2050 in gevaar zullen zijn. Slecht nieuws, bijvoorbeeld omdat een kwart van al het oceaanleven afhankelijk is van koraal.

Gezondheid van de riffen voorspellen

Een groep Delftse studenten heeft nu iets bedacht om te kunnen voorspellen op welke plekken koraal in gevaar is. Ze combineren satellietbeelden met andere gegevens, zoals de hoeveelheid plastic in de zee en de watertemperatuur. Daarmee kunnen ze voorspellen hoe de gezondheid van de riffen in de toekomst zal zijn. En er daarmee voor zorgen dat er op tijd kan worden ingegrepen!

10.000 euro

Met hun idee hebben de studenten de Space Award gewonnen, een belangrijke Europese wetenschapsprijs. Ze krijgen nu 10.000 euro om hun plannen verder uit te werken. Het is nu nog een proef, maar de studenten willen hun systeem over de hele wereld uitrollen.

Anderen lazen ook: Gekweekt Arnhems koraal verhuist naar Berlijn

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.