Beeld ANP
Uitgelegd

Belangrijke tocht hadj begonnen in Mekka

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

In de stad Mekka in Saoedi-Arabië is gisteren de hadj begonnen. Dat is een belangrijke tocht voor moslims. 

Dit jaar is de hadj extra bijzonder omdat voor het eerst sinds corona ook weer moslims buiten Saoedi-Arabië mee mogen doen.

Kaäba

Voor de hadj komen miljoenen moslims uit heel de wereld naar Mekka voor de rituele tocht. Ze lopen onder andere naar de Grote Moskee. Daar is een plein met een zwarte kubus, de Kaäba. Daarin ligt een steen die volgens verhalen uit de hemel is gevallen. Dat is voor moslims een heilige plaats. In vorige jaren was het op het plein soms zó druk en vol dat er daardoor doden vielen.

Rituelen

De hadj bestaat uit een aantal vaste rituelen die iedereen die meedoet moet uitvoeren. Eerst moeten de moslims zeven keer tegen de klok in om de Kaäba heen. Daarna lopen ze zeven keer biddend heen en weer tussen de kleine heuvels Safa en Marva, een afstand van ongeveer 350 meter. Het ritueel eindigt met een bezoek aan de waterbron Zamzam.

Eén keer

De Koran, het heilige boek van de moslims, schrijft voor dat iedere gelovige één keer in zijn of haar leven de reis naar Mekka moet maken en daar de heilige plekken moet bezoeken. Tenminste, als je gezond bent en genoeg geld hebt. De hadj sluit af met het Offerfeest. Dat begint zaterdag en wordt ook in Nederland gevierd.

Anderen lazen ook: Moslims beginnen aan anders dan andere hadj

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook