Nobelprijs voor de Vrede

Belangrijke vredesprijs voor premier van Ethiopië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een belangrijke vredesprijs ging vandaag naar Abiy Ahmed. Hij is premier van het Afrikaanse land Ethiopië. Abiy Ahmed kreeg de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij zich inzet voor vrede in zijn land.

1. Wat is de Nobelprijs voor de Vrede?

De Nobelprijs voor de Vrede is een van de belangrijkste prijzen ter wereld. Hij wordt elk jaar uitgereikt in Noorwegen aan mensen die iets belangrijks voor vrede hebben gedaan. 

Een aantal winnaars van afgelopen jaren ken je misschien wel: Malala Yousafzai bijvoorbeeld, die de prijs kreeg toen ze 16 jaar was. In 1993 ging de prijs naar Nelson Mandela, vrijheidstrijder en oud-president van Zuid-Afrika. Oud-president van Amerika Barack Obama won de vredesprijs in 2009. 

Dit jaar was Greta Thunberg (16) genomineerd, maar ze kreeg 'm uiteindelijk niet.

2. Wie kreeg 'm wel?

Dit jaar was Abiy Ahmed Ali (43) de winnaar. Hij is sinds april 2018 premier van Ethiopië

3. Waarom gaat de vredesprijs naar hem?

Het Nobelprijs-comité vindt dat Abiy Ahmed in de korte tijd dat hij de baas is, veel gedaan heeft voor democratie in zijn land. Ook probeerde hij vrede te sluiten met buurland Eritrea.

Anderen lazen ook: Wie was Alfred Nobel, de man achter de Vredesprijs?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook