Eigen beeld

Belgische tandarts loopt extreme loopwedstrijd uit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Over een paar dagen vult hij weer gewoon gaatjes, maar afgelopen weekend deed de Belgische tandarts Karel Sabbe iets heel anders. Hij liep als één van de weinigen de misschien wel zwaarste hardloopwedstrijd ter wereld uit. 

De Barkley Marathons is een extreem zware wedstrijd. Zó zwaar dat bijna niemand hem uit loopt. In de 37 jaar dat de wedstrijd gehouden wordt, hebben nog maar 18 mensen de finish gehaald. De wedstrijd wordt ieder jaar gehouden in de ruige natuur van de Amerikaanse staat Tennessee. Lopers moeten vijf rondes lopen van elk ongeveer 32 kilometer. Daar mogen ze maximaal zestig uur over doen dus slapen is er een dag of drie niet bij.
(tekst gaat verder onder de foto)
Eigen beeld

De route is ook nog eens loeizwaar: door bossen, over bergen en dwars door doornstruiken. Deelnemers mogen bovendien geen mobieltje of smartwatch gebruiken, alleen een kompas. En alsof dat allemaal nog niet pittig genoeg is, krijgen ze onderweg ook nog eens geen eten maar alleen water.
​(tekst gaat verder onder de foto)
Eigen beeld

Dit jaar haalde niet alleen tandarts Karel Sabbe , maar ook een Fransman en een Amerikaan de finish. Sabbe deed al twee keer eerder mee. Vorig jaar werd hij verdwaald en helemaal in de war door de lokale sheriff opgepikt toen hij een vuilnisbak om hulp vroeg.
​(tekst gaat verder onder de foto)
Eigen beeld

De bedenker van de wedstrijd is de Gary Cantrell. Hij geeft nog elk jaar het startsein door op een schelp te blazen en daarna een sigaret aan te steken. Elk jaar mogen er zo’n 40 lopers meedoen. Hij kiest zelf altijd de deelnemer die startnummer 1 krijgt. Die loper staat bekend als het ‘menselijke offer’, oftewel degene van wie Cantrell denkt dat hij de minste kans heeft om te finishen.
Eigen beeld
 

 

Anderen lazen ook: Xandra Velzeboer: 'tegen elkaar racen is leuk'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook