foto Martijn van de Griendt

Bellen met de baas van Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Een coronacrisis, een gevallen kabinet, nieuwe verkiezingen: hoe is het om nu Nederland te besturen? Dat en nog veel meer mocht groep 8b van de Sint Janschool in Amsterdam vorige week aan Mark Rutte vragen, tijdens een videogesprek. 

Groep 8b zit samengeklit voor het digibord. Er wordt zenuwachtig heen en weer geschuifeld, en af en toe sist iemand ‘ssssst’. Pascale (11) is niet bloednerveus, maar wel een beetje. ‘Hij is toch de baas van Nederland.’ Meester Sietse en begeleider Dieneke nemen nog één keer de regels door. ‘Onthoud: het is wel ú hè?’ Als Rutte in beeld verschijnt begint de klas te joelen en te zwaaien. Opgewekt zwaait de premier terug. Iedere leerling mag hem één vraag stellen.

Samenwerken

Ricky (11) wil weten waarom hij niet met Geert Wilders en Thierry Baudet wil regeren. ‘Wij leren altijd dat je met iedereen moet samenwerken, of je iemand nou leuk vindt of niet’, zegt ze. Wat heeft de premier daarop te zeggen? ‘Ik heb weleens geprobeerd te regeren met de steun van Wilders’, zucht hij. ‘Maar toen het spannend werd, liep hij weg. Dat vond ik erg. En van Thierry Baudet kwamen laatst discriminerende appjes naar buiten! Heel eng vond ik dat. Regeren met die twee zie ik dus niet zo zitten.’

Verdienen

Yassir (12) wil graag weten hoeveel de premier verdient. Misschien wil hij zelf ook premier worden, maar alleen als je er rijk van wordt. ‘Ik krijg ongeveer zevenduizend euro netto per maand, maar daar komen nog dingen bij, zoals vakantiegeld’, vertelt Rutte. Dan klinkt er het geluid van een boor in de Sint Janschool. De premier praat vrolijk verder, maar er is even niets meer van te verstaan…

Wat de leerlingen nog meer hebben gevraagd, lees je hier.

Beeldmateriaal: Martijn van de Griendt

Benieuwd welke politieke partij bij jou past? Doe dan de Kieswijzer voor Kinderen!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook