Zwevende wensen Berlijnse Muur

Berlijn viert feest: dertig jaar geen muur meer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. En daarom viert de stad een week lang feest. 

Even wat geschiedenis. De Berlijnse muur liep vanaf 1961 dwars door de stad en verdeelde Berlijn in twee delen: het westen en het oosten. De Russen bouwden de muur, omdat ze wilden voorkomen dat mensen massaal vanuit Oost-Duitsland (waar de communistische Russen toen de macht hadden) naar het vrije Westen (waar Amerika en West-Europese landen de dienst uitmaakten) overliepen. In Oost-Duitsland waren mensen namelijk niet vrij: ze moesten zich houden aan de strenge communistische Sovjet-regels die daar golden.

Schieten

De Russen zetten het betonnen bouwwerk (van ruim 45 kilometer lang!) dus neer om te voorkomen dat Oost-Duitsland helemaal leeg zou lopen. En dat bracht een enorme verandering in de levens van veel Duitsers. Hele families werden door het gevaarte van elkaar gescheiden. De muur ging dwars door straten en zelfs tuinen. Hij zat vol prikkeldraad en werd zwaar bewaakt door grenswachters, die zelfs schoten op mensen die probeerden naar de andere kant te komen. Alleen met speciale goedkeuring mocht je erdoor.

Festivalweek

In 1989 werd de muur na felle protesten van de bevolking afgebroken. Om daarbij stil te staan, organiseert Berlijn een festivalweek en zijn er kunstwerken te zien in de stad. Op de foto bovenaan dit artikel zie je 30.000 ‘zwevende’ briefjes waarop mensen een wens of herinnering hebben geschreven. Ze hangen boven de weg die naar een belangrijk Berlijns monument, de Brandenburger Tor, leidt. Die poort lag ooit pal op de grens tussen Oost- en West-Berlijn en is nu een symbool van het verenigde Duitsland.

Anderen lazen ook: Overblijfsel Berlijnse Muur ontdekt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.