Mauritshuis, Meisje met de Parel, onderzoek, Vermeer

Beroemd meisje in de schijnwerpers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Normaal hangt ze rustig aan de muur in een Haags museum. Maar de komende twee weken staat het Meisje met de Parel vol in de schijnwerpers. Het wereldberoemde schilderij krijgt een grondig onderzoek met de modernste apparatuur. En iedereen kan meekijken hoe dat in z'n werk gaat. 

In het Mauritshuis in Den Haag staat sinds deze week een glazen huis. In het midden: een stellage. Daaraan: het Meisje met de Parel dat Johannes Vermeer rond 1665 schilderde. Daaromheen: onderzoekers in lange jassen die de scanapparatuur bedienen. Bordjes waarschuwen voor röntgenstraling. Nieuwsgierige bezoekers staan op veilige afstand en kunnen de hele operatie door het glas heen live volgen.

Soorten verf
De apparatuur scant elk plekje van het schilderdoek af en slaat alle gegevens op. De röntgenstralen brengen heel nauwkeurig in kaart welk soort kleuren er op het doek zitten. En ze leggen ook de verschillende lagen verf en lak vast. De onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over welk soort verf Vermeer precies gebruikte en hoe hij het schilderij opbouwde.   

Het duurt nog wel even voordat we weten of Vermeer verrassende schildergeheimen had. De scans leveren zo'n enorme berg details op dat de deskundigen zeker een jaar nodig hebben om alles te bestuderen. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps