Piet-Mondrian_Evolution_News-York-City_1_Kunstsammlung-NRW

Beroemd schilderij hangt jarenlang op z'n kop

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een schilderij van de beroemde Nederlandse schilder Mondriaan hangt al 77 jaar ondersteboven. Niemand had het door, tot nu. 

Het kunstwerk heet New York City 1 en bestaat uit horizontale en verticale stroken tape in de kleuren rood, geel, blauw en zwart. Een Duits museum kocht het werk, waar je sowieso al tureluurs van zou worden als je er te lang naar kijkt, in 1980. Zij haalden de Mondriaan uit New York, waar het óók al verkeerdom hing. 

Schildersezel

Het Duitse museum kwam er zelf achter. Een medewerker zag het werk op een oude foto op Mondriaans schildersezel. De stroken die dichter bij elkaar staan, zitten daar aan de bovenkant van het werk. Als een soort donkere lucht. Terwijl die strepen in het museum juist onderaan bungelen.

In dit filmpje zie je hoe het schilderij er eigenlijk uit zou moeten zien:

Elfjarige Daan

Jaren geleden dacht de toen elfjarige Daan ook dat hij zo'n fout had ontdekt in een museum. Ook dat ging om een abstract schilderij. Bij zijn opa hing het andersom, en volgens Daan was dat de enige juiste manier. Dat kon hij zien aan de  handtekening van de schilder, onderaan het werk dat bij zijn opa thuis hing. Daan trok aan de bel bij het museum. Die keek nog eens goed naar hun eigen versie, en wat bleek? Bij het werk van het museum zat de handtekening ergens anders. Ze 'klopten' dus allebei.

Niet omdraaien

Het Duitse museum gaat het kunstwerk van Mondriaan nu trouwens niet anders ophangen. ‘Het tape zit al behoorlijk los. Als we het omdraaien maken we het misschien kapot’, zegt degene die de duizelingwekkende fout ontdekte. ‘Bovendien hoort dit verhaal nu bij het schilderij.’ 

Anderen lazen ook: Zien: bijzondere bananenkunst

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook