Ijsvogel gesmolten

Beroemde ijsvogel is ontdooid

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Ken je de beroemde bevroren ijsvogel nog? Ruim een jaar lag hij met ijs en al in de tentoonstelling Dode dieren met een verhaal in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Maar dat ijs is nu ontdooid, omdat de vogel niet meer te zien was.

De vogel  werd vorig jaar uit het ijs gezaagd, nadat Christoph (13) uit Oostzaan het dier tegenkwam tijdens het schaatsen. Hij maakte er een foto van, kreeg superveel likes en een heleboel media-aandacht. De vogel werd in het uitgezaagde ijsblok naar het museum gebracht. Maar dat ijs is nu niet goed meer.

Bros en wazig ijs

‘We hebben de vogel in een koude vitrine op –20 graden bewaard. Maar het ijs is nu uitgedroogd en daardoor bros en wazig geworden’, vertelt Bram Langeveld van het museum. ‘We hebben een paar keer het buitenste laagje eraf geschraapt, maar nu kon het echt niet meer. De vogel was niet meer te zien. Daarom hebben we het blok zondag laten smelten.’

In een dag gesmolten

Het smelten duurde de hele dag. ‘We hebben de stekker uit de vitrine getrokken en de bak opengezet. Daarna hebben we er lauwwarm water op gegooid om het te versnellen. Na het smelten hebben we de ijsvogel weer ingevroren in de diepvries. We gaan nu kijken of we hem kunnen laten opzetten. Als hij toch niet vers genoeg meer is of als de veertjes loslaten, dan stoppen we ’m in een pot met alcohol. Maar hij komt zeker terug in het museum!’

Foto: Natuurhistorisch MuseumZo begon het: de vogel was niet meer te zien.

Foto: Natuurhistorisch MuseumNa een paar uur werd-ie weer een beetje zichtbaar.

Foto: Natuurhistorisch MuseumDaar is-ie weer!

Anderen lazen ook: Bevroren ijsvogel naar museum.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps