Stephen Hawking

Beroemde ruimtekenner overleden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Droevig nieuws uit Groot-Brittannië vandaag. Stephen Hawking (76) is overleden. De Britse natuurkundige deed jarenlang onderzoek naar het ontstaan van de aarde en naar mysterieuze ruimteverschijnselen. Een paar weetjes over deze wereldberoemde wetenschapper.

1. Hawking vond scheikunde interessanter.
Toen hij op school zat vond Hawking natuurkunde eigenlijk maar saai. 'Scheikunde is leuker omdat er onverwachte dingen gebeuren, zoals explosies', zei hij in een interview. Toch koos hij voor het 'saaie' vak. Hij hoopte zo meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde. Hawking ging natuurkunde studeren en schreef vele boeken over zijn onderzoek en theoriën. Hij kreeg een heleboel prijzen en wordt beschouwd als een van de grootste wetenschappers van deze tijd.Stephen Hawking2. Hij was een groot deel van zijn leven ziek. 
Het begon op zijn twintigste. Hawking viel soms zomaar om. Hij bleek ALS te hebben, een ongeneeslijke ziekte die uiteindelijk het lichaam verlamt. Maar het denkvermogen blijft wel werken. Hawking kwam in een rolstoel terecht. In 1985 verloor hij na een operatie ook nog zijn stem. Gelukkig werd er een spraakcomputer uitgevonden. Daarmee kon Hawking met oogbewegingen woorden uitkiezen. De computerstem sprak ze voor hem uit. Zo kon hij praten met andere mensen en zijn werk blijven doen.

3. Hawking had drie kinderen.
Met zijn eerste vrouw kreeg hij twee zonen en een dochter, Lucy. Met haar schreef hij een paar kinderboeken. Over de ruimte natuurlijk.Stephen Hawking4. Hij had ook een filmcarrière.
Hawking heeft een paar keer een rol gespeeld in tv-series. In de oude sciencefictionserie Star Trek bijvoorbeeld en in de komische serie The Big Bang Theory. Hij dook ook op in stripvorm in The Simpsons. Een rol als slechterik in een James Bond-film had 'm ook wel wat geleken, zei hij eens in een interview. In 2014 kwam er een film uit over het leven van Hawking: The Theory of Everthing. Daar speelde hij trouwens niet zelf in.

5. Er zijn veel reacties op zijn overlijden.
'We zijn dieptriest dat onze geliefde vader vandaag overleden is. Zijn moed en doorzettingsvermogen, met zijn briljantheid en humor, inspireerden mensen in de hele wereld.' Dit laten zijn kinderen in een persbericht weten. Ook de social media stromen vol berichten. Ruimtevaartorganisatie NASA twitterde: 'Dat je als een superman in de ruimte mag blijven rondzweven.'

Anderen lazen ook: In de ruimte zweeft een auto met een pop erin.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.