Foto: Shutterstock

Beslis je mee over onze emoji?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Tranen van het lachen, het drolletje met ogen of toch een hartje. Emoji gebruiken we allemaal. Maar wie beslist eigenlijk welke emoji jij op je telefoon hebt? Een Amerikaanse organisatie. Dat moet anders, vindt emoji-expert Lilian Stolk. Ze bedacht de emoji-voter, zodat ook jij kunt stemmen.

Op www.emojivoter.com vind je een lijst van zestig plaatjes die nu kans maken om volgend jaar toegevoegd te worden aan de emoji die er al zijn. Je vindt er bijvoorbeeld een ninja, een raam en een kever. De website werkt als volgt. Je swipet door de afbeeldingen heen en kunt zo aangeven welke je emoji je wel, en welke je niet zou willen gebruiken.

Stemmer

Lilian Stolk bedacht de voter (letterlijk: stemmer). Zij doet al jarenlang onderzoek naar emoji. ‘Ik vond het gek dat wij gebruikers weinig tot niks te zeggen hebben over welke emoji er eigenlijk beschikbaar zijn om te gebruiken’, vertelt ze. Maar: hebben we nu eigenlijk niet meer dan genoeg emoji om uit te kiezen? ‘De emoji die we vooral gebruiken zijn de smileys, handgebaren en gezichtsuitdrukkingen. Daarvan kunnen er best nog wat meer bij’, zegt Stolk. ‘Maar er zijn er ook waarvan ik denk: hebben we die echt nodig? Emoji zijn internationaal, dus in andere landen hebben ze niets aan een stroopwafel. Die eten we alleen in Nederland.’

Niet omheen

De resultaten van haar voter gaat Stolk opsturen naar de Amerikaanse organisatie die bepaalt welke emoji op onze telefoons worden toegevoegd. Als het goed is maken zij in februari 2020 bekend welke emoji zij hebben geselecteerd. Stolk: ‘Mijn plan is om de keuze van het publiek daarvóór aan het ze te geven. Ik hoop dat heel veel mensen de voter gaan gebruiken, zodat ik straks iets heb waar ze niet omheen kunnen.’

Anderen lazen ook: Er komen 230 emoji bij!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Het is top bedacht echt leuk nieuws dat kinderen ook eens mogen kiezen welke emotie ze het leukst vinden.

Een meme emoji

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.