Foto: Hollandse Hoogte

Beter leven voor supermarktkippen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Zo'n honderd miljoen kippen krijgen straks een beter leven. Nadat de meeste supermarkten al lieten weten geen plofkip meer te verkopen, verdwijnen die ook bij de winkels van Boni uit de schappen. Dierenorganisatie Wakker Dier is blij. 

Het duurt nog wel even voor het zover is. Boni zegt vanaf 2023 geen plofkip meer in de schappen te leggen. De supermarkt heeft even tijd nodig om het te regelen en veel boeren moeten hun stallen aanpassen. Plofkippen hebben namelijk maar weinig ruimte. De kuikens groeien extra snel zodat er meer vlees is, ze leven in volle stallen en komen nooit buiten. Straks koop je dus alleen nog verse kip met minimaal één beter leven-ster. Dat is een keurmerk van de Dierenbescherming waarmee wordt bepaald hoe snel een kip mag groeien en hoeveel ruimte de dieren krijgen. 

Een beter leven

Volgens Wakker Dier verandert er dit jaar dus echt iets voor vleeskuikens. Die dierenorganisatie is blij dat het leven van deze dieren nu eindelijk beter wordt. Dat proberen ze al jaren voor elkaar te krijgen. Er zit namelijk een groot verschil tussen een plofkip en een kip met één ster. Die hebben 70% meer leefruimte, een overdekte uitloop naar buiten, veel meer daglicht en afleiding en mogen een paar weken langer blijven leven. In de supermarkt merk je dat wel aan de prijs: die ligt hoger. Staan er twee of drie sterren op de verpakking? Dan heeft de kip nog iets meer leefruimte en daglicht gekregen.

Toch nog plofkip

Hoewel Wakker Dier blij is met deze verandering, betekent dat niet dat er helemaal geen plofkippen meer leven in Nederland. Het vlees zit nog steeds in sommige diepvries-snacks en ook in restaurants kun je het nog op je bord krijgen. Een groot deel van het vles wordt verkocht aan andere landen. 

Anderen lazen ook: Derde supermarkt stopt met plofkip in broodbeleg.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook