Wereld

Beter voor de aarde zorgen? Dat doe je zo!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

'We reizen meer, we eten meer dierlijke producten en we gebruiken meer water. Hoe we nu omgaan met de aarde kan niet.' Volgens Christy van Beek van de Wageningen Universiteit zijn mensen te gulzig.

'We gebruiken meer dan dat we hebben.' Grondstoffen uit de natuur, daar heeft ze het over. Water, olie, gas, steenkool en hout. In 2017 hebben we er tot nu toe al meer van gebruikt, dan dat de aarde in een jaar kan maken. En dus zijn we bezig aan de voorraad die we vroeger hebben opgebouwd.

Probleem tegengaan

'Het is moeilijk te zeggen wanneer die voorraad opraakt. Maar als het zover is, wordt bijvoorbeeld de prijs van eten duurder', zegt Van Beek. De hoogste tijd dus dat we het probleem tegengaan. Want echt, ook jij kunt er iets aan doen. Heb je al eens gedacht aan deze (kleine) veranderingen?

1. Wil je graag elke dag iets anders aan? Dat is niet zo goed voor het milieu. Wist je dat het maken van kleding heel veel water kost? Het is dus beter om een paar goede kledingstukken te hebben in plaats van een heleboel broeken en T-shirts die je snel weer weggooit.

Kleding Kleren Gaderobe

2. Zet de verwarming een beetje lager. Je bespaart er veel energie mee. Heb je het snel koud? Trek dan een (extra) trui aan. Wat ook energie bespaart: doe de lamp uit op je kamer als je er niet bent.

Verwarming Radiator Thermostaat

3. Heb je een leeg plastic flesje? Gooi 'm niet weg, maar gebruik het opnieuw. Het maken van flesjes (maar ook van blikjes) kost veel energie. Zonde dus als je steeds een nieuwe gebruikt, toch?

Water Flesjes

4. Sta je het liefst zo lang mogelijk onder de douche? Dat is dus he-le-maal niet goed voor het milieu. Probeer dus een beetje korter te douchen. Wil je nog minder water verspillen? Draai de kraan dan bijvoorbeeld dicht als je shampoo in je haar doet. Hetzelfde geldt voor tandenpoetsen.

Kraan Douche Douchen

5. Ook door minder vlees te eten kun je de aarde helpen. Voordat een stukje vlees op jouw bord ligt, is er al heel veel aan vooraf gegaan. Zo moet een varken of koe bijvoorbeeld ook ergens leven en te eten krijgen.

Koe

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Dertig dagen suppen voor het milieu of Handtekeningen voor een beter klimaat.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het heel erg en ik ga ook proberen zuiniger te doen en ik ben er achter gekomen wat ik allemaal eigenlijk fout doe bIjvoorbeel het licht op me kamer aan laten staan en te lang douchen Oeps Vraagtzichaf Rentweg

We moeten beter voor de aarde zorgen. Het is de schuld van de mens. We moeten er iets aan doen. Duimomlaag Oeps

volg me op mijn blog als je het wil het onderwerp aarde

super erg ik douch niet langer dan 8 minute op een dag en eet geen vlees dus ja meer kan ik niet doen lapmen hebben we amper en kagel staat zelden aan

We slopen de wereld Duimomlaag

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.