Foto: Pixabay

Bewoners vinden het tijd voor eiland zonder tijd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

's Nachts boodschappen doen of 's ochtends vroeg buiten spelen. Op het Noorse eiland Sommarøy willen de mensen de tijd afschaffen en in het eerste tijdvrije gebied op aarde wonen.

Het eiland Sommarøy ligt zo ver in het noorden van Noorwegen, dat het er in de zomer 's nachts niet donker wordt. Dat komt doordat de zon in de zomer hoger staat dan in de winter en niet onder de horizon zakt. Zo kwamen de 350 bewoners van het eiland op het idee om de tijd dan ook maar af te schaffen. Want als het toch niet donker wordt, hoef je toch ook de klok niet in de gaten te houden? 

'We denken er niet over na'

Volgens de inwoners kunnen zij zonder tijd veel makkelijker omgaan met school- en werktijden en dingen doen wanneer het ze zelf uitkomt. 'We krijgen nu bijvoorbeeld aangeleerd dat we om 21.00 uur naar huis moeten gaan. We denken er niet eens over na. Maar waarom moet er gegeten worden om 17.00 uur? Dat kan toch ook om 22.00 uur?', vertelt een Noor aan het ANP. Hoe de mensen dan wel met elkaar af willen spreken is niet duidelijk.

Handtekeningen

De Noren zijn een handtekeningenactie gestart om aan politici aan te bieden. Zij hopen dat het plan doorgaat, maar of dat ook echt gaat lukken is nog maar de vraag. In de winter is de tijd best handig om te weten wanneer het donker wordt, geven ze voorzichtig toe.

Anderen lazen ook: Spannende klimaat-expeditie op de Noordpool.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps