Verkiezingen VS: Trump vs Biden.Foto ANP
Update

Amerikaanse verkiezingen: weten we vandaag de uitslag?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Al drie dagen worden er stemmen geteld in de Verenigde Staten. Maar er is een dikke kans dat we vandaag toch echt weten wie de winnaar is van de presidentsverkiezingen. Ben je de kluts inmiddels een beetje kwijtgeraakt? Geen paniek. In dit artikel lees je het laatste nieuws.

Update, 6 november 10:45

Volgens het Amerikaanse persbureau AP heeft Biden in de staat Georgia nu méér stemmen dan Trump. Dat was eerst nog andersom. Nog steeds niet alle stemmen zijn geteld, dus het blijft spannend.

Update, 6 november 09:30

De Democratische kandidaat Joe Biden heeft op dit moment de beste kaarten. Hij loopt voorop met 264 kiesmannen, president Trump staat nu op 214 kiesmannen. In de staat Georgia (goed voor 16 kiesmannen) is Biden nu aan het inlopen op Trump. Als Biden die staat binnenhaalt, zou hij genoeg kiesmannen hebben om de verkiezingen te winnen. 

Bij de Amerikaanse verkiezingen draait alles om kiesmannen. Dat zit zo: Iedere Amerikaanse staat wordt vertegenwoordigd door kiesmannen. Hoe meer inwoners, hoe meer kiesmannen. Zij kiezen officieel de president. De kandidaat die in een staat de meeste stemmen krijgt, krijgt daar alle kiesmannen. Ook als die maar nét wint. De kandidaat met de meeste kiesmannen wint de verkiezingen. Degene die 270 kiesmannen binnen haalt, heeft gewonnen. Dat is namelijk de meerderheid.

Ondertussen blijft president Trump beweren dat er wordt gesjoemeld met de verkiezingsuitslag. Een paar seconden na het begin van een tv-toespraak zijn verschillende grote nieuwszenders gestopt met het uitzenden daarvan. Zij vinden dat Trump geen enkel bewijs heeft voor die beschuldigingen. Ook heeft Twitter een paar tweets van Trump verwijderd, waarin hij beweert dat er verschrikkelijk vals wordt gespeeld. 

Update 5 november, 09:30

Joe Biden heeft gisteren in een toespraak gezegd dat hij denkt dat hij gaat winnen. President Trump legt zich daar niet zomaar bij neer. Hij zegt dat het stemmen op sommige plekken niet eerlijk is gegaan. Hij wil daarom een rechter vragen het tellen van de stemmen op die plekken te stoppen.

De uitslag hangt nu af van de laatste zes staten waar de stemmen nog geteld worden. Als Biden in één of twee staten van die staten wint, wordt hij de nieuwe president.

Op dit moment staat Joe Biden op 253 kiesmannen en Donald Trump op 213. Degene die het eerst 270 kiesmannen binnen heeft, de meerderheid, heeft gewonnen.

4 november

De spanning loopt op en het tellen van de stemmen gaat nog steeds door. Dat duurt vooral lang doordat veel mensen per post hebben gestemd. En juist bij die stemmen per post zitten veel stemmen voor Biden, denken veel experts. 

Duidelijkheid hebben we nog lang niet, maar het lijkt er nu wel ietsje beter uit te zien voor Biden. Zowel Wisconsin als Michigan zijn belangrijke staten voor Trump en Biden om te veroveren in de race om het Witte Huis. Het zijn allebei swing states (daar lees je hier meer over). En van de stemmen die in deze twee staten geteld zijn, heeft Biden daar nu de meeste.

Ondertussen reageren Nederlandse politici op de uitspraken van Trump, waarin hij beweert de verkiezingen al in zijn zak te hebben. GroenLinks-leider Jesse Klaver wil bijvoorbeeld dat het kabinet Trump oproept 'de democratische regels na te leven'. 

Hieronder vind je het artikel dat we vanochtend al over de verkiezingen publiceerden.

Meestal weten we in Nederland de ochtend na de verkiezingsdag wel wat de uitslag is. Maar dit jaar is dat anders. Door corona hebben veel mensen per post gestemd. En voordat die allemaal geteld zijn, ben je wel even verder. Er moeten nu nog zo'n zes miljoen stemmen geteld worden. Niemand weet precies hoe lang dat nog gaat duren. 

Florida naar Trump, Arizona naar Biden

Wat we al wel weten is dat de opkomst historisch hoog is. Meer dan honderd miljoen mensen hebben vervroegd gestemd. Ruim 64,5 miljoen mensen deden dat per brief, de rest in persoon. Republikein Trump heeft het beter gedaan dan veel experts verwachtten. Hij heeft bijvoorbeeld de staat Florida gewonnen. Dat is een verrassing. Maar zijn democratische rivaal Biden heeft ook voor een doorbraak gezorgd. Hij kan de staat Arizona op zijn naam schrijven. Die staat kiest bijna altijd voor een republikein. 

Trump: 'Ik heb gewonnen!'

Ondanks alle onzekerheid beweert Trump toch al dat hij gewonnen heeft. Ook zegt hij dat zijn tegenstanders de boel bedonderen en de verkiezingen proberen te 'stelen'. 

Dit artikel wordt vandaag steeds aangevuld met nieuwe informatie.

Hoe zat het ook alweer met de verkiezingen in Amerika? In dit artikel lees je alles over kiesmannen en swing states.

Anderen lazen ook: Spannende verkiezingsdag in Amerika

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Zweet druipt van mijn bilnaad van de spanning, niet te doen!
Rentweg

Ik hoop zelf dat Trump wint hij is ook maar een mens hij mag ook een leven hebben.

als ik zou stemmmen zou ik op Jo biden want donald trump is slechttt

Wat vind jij van starbucks? Meisje: ¨Niet echt veel want ik draag gewoon mijn eigen schoenen :D ¨

doe gewoon de prikken weg Duimomlaag Blij Blij

ik ben voor biden

Duimomlaag ik stem op biden Rentweg hij is al super vaak al in de wittenhuis geweest daarom juistdat ik voor biden kiest iedereen mag een keer in het wittenhuis Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf

omdat biden samen met obama een lad heeft gebombardeert

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps