Sylke met haar hond Amy. Eigen foto

Bij Sylke (10) was het 45 graden: 'alsof je oven opendeed'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Op meerdere plekken in de wereld was het de afgelopen tijd extreem warm. In het zuidwesten van Canada vlogen daardoor veel natuurgebieden in brand. Sylke (10) woont in dat gebied.

Op de heetste plekken in de provincie Brits-Columbia steeg de thermometer vorige week naar bijna 50 graden. Sylke woont in Langley. Daar was het zo'n 45 graden in de schaduw. 'Ik schrok erg van de warmte. Als je buitenkwam was het alsof je een hete oven opendeed. Als je stilzat begon je al te zweten. Zo heet was het!'

Hand verbrand

Dan maar naar binnen! Maar daar was het ook al snel 38 graden... 'Veel spullen waren ook heet. Ik pakte kleding uit m'n kast en verbrandde mijn hand bijna. Bij ons in de kelder was het zo'n 26 graden, dus daar ben ik maar gaan zitten. Ik heb daar ook op een matras op de grond geslapen.' De tekst gaat verder na de foto.

Foto: BC Wildfire Service APVeel natuurgebieden vlogen in brand. Foto: BC Wildfire Service

Natuurgebieden in brand

Door de hitte vlogen veel natuurgebieden in brand en moesten mensen vluchten. Het leger kwam naar het gebied om te helpen met blussen en mensen te helpen met het verlaten van hun huis. Zij werden op koelere plekken opgevangen. Het dorp Lytton, op zo’n vier uur rijden van het huis van Sylke, is door branden weggevaagd. In dat dorp wonen zo'n 250 mensen. Sylke was daar vorig jaar op vakantie. 'Dat is heel heftig. Het hotel bestaat nu niet meer en daar ben ik verdrietig om. Het hele dorp is weg, dat is heel gek.' De tekst gaat verder na de foto.

Foto: Darryl DyckHet dorpje Lytton is helemaal afgebrand. Foto: Darryl Dyck

'Lange en uitdagende zomer'

In Canada is het inmiddels weer wat afgekoeld. Het is er nu nog zo'n dertig graden, maar de regering waarschuwt voor een ‘lange en uitdagende zomer’. Als het weer zo warm wordt, weet Sylke wel wat ze gaat doen. ‘Het hout van onze vlonders wordt heel heet. Ik wil proberen daarop een ei te bakken!’

In de Kidsweek van 8 juli vertelt weer-expert Roosmarijn Knol van Weeronline hoe het kan dat het zo warm was in Canada en of dat ook in Nederland kan gebeuren. 

Anderen lazen ook: Eerste hulp bij hitte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook