Unsplash

Bijna duizend Nederlanders willen astronaut worden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Bijna duizend Nederlanders zien een baan als astronaut wel zitten. Samen met 22.000 andere Europeanen stuurden ze een sollicitatiebrief naar de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De ESA krijgt het de komende maanden druk met het lezen van alle brieven. In totaal worden er vier tot zes mensen aangenomen die de opleiding tot astronaut mogen volgen. Daarnaast worden er twintig mensen op een reservelijst gezet. Die worden opgeroepen als er plots toch korte ruimtevluchten worden gemaakt.

Solliciteren

Op de astronautenbaan mocht bijna iedereen uit Europa solliciteren. Er waren slechts vier voorwaarden: je moet een masterdiploma in natuurkunde, wiskunde of scheikunde hebben, goed Engels spreken, drie jaar werkervaring hebben én niet ouder dan vijftig jaar zijn. Voor het eerst ooit riep ESA ook mensen met een lichamelijke beperking op om te solliciteren. Ook daar werd gehoor aan gegegeven: 257 mensen stuurden een brief.

Zo'n driehonderd van de in totaal 998 Nederlandse brieven was geschreven door een vrouw. Daar is de ESA heel blij mee: ze willen graag meer vrouwelijke astronauten. 

Teamwork

De Nederlander André Kuipers is zelf twee keer in de ruimte geweest. ‘Je hoeft niet de beste te zijn, je moet vooral in een team kunnen werken’, vertelde hij eerder aan Kidsweek. ‘Een groot deel van de tijd ben je niet in de ruimte. Dan doe je andere taken, gebaseerd op je achtergrond. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe apparatuur, het communiceren met collega’s die wel in de ruimte zijn en aan het publiek laten zien wat ESA daarboven allemaal doet.’

Anderen lazen ook: Europese astronauten gezocht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook