Gettyimages

Bijzonder: Japan telt véél meer eilanden dan gedacht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Een grote verrassing in Japan. Na nieuwe tellingen blijkt het Aziatische land niet uit ruim zesduizend, maar uit meer dan veertienduizend eilanden te bestaan! 

In 1987 werden de Japanse eilanden voor het laatst geteld. De kustwacht gebruikte toen papieren kaarten om de eilanden te tellen. Volgens de kenners mocht een eiland pas een eiland zijn als het een omtrek heeft van minstens honderd meter. De wacht telde toen 6582 eilanden.

Grote ontdekking

Bij de nieuwe tellingen dit jaar keken onderzoekers op dezelfde manier naar de grootte van de eilanden. Maar ze telden de eilanden niet meer met papieren kaarten. In plaats daarvan keken ze naar luchtfoto's en digitale kaarten via een slimme computer. Die beelden vergeleken ze met elkaar. En zo kwamen ze tot een nieuwe ontdekking. Japan telde niet ruim zesduizend eilanden, maar 14.125 eilanden!

Moeilijk

Het tellen van eilanden kan knap lastig zijn. Japan is een groot land. De eilanden liggen verspreid over een gebied van 370.000 kilometer. Daar past Nederland bijna negen keer in. Ook verdwijnen of onstaan eilanden soms heel snel. Dat kan met extreem weer te maken hebben of als er vulkanen uitbarsten in de oceaan of op het land. Toch bleken de oude tellingen er wel erg ver naast te zitten.

Anderen lazen ook: Eiland in Stille Oceaan wil dorpen gaan verplaatsen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps