Solar Orbiter in de buurt van de zon - foto AFP

Bijzonder: kampvuurtjes op de zon

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Marshmallows kun je er niet boven roosteren. Daarvoor zijn de kampvuurtjes die op de zon zijn ontdekt véél te warm. Maar bijzonder zijn ze wel. Ze werden ontdekt door de Solar Orbiter. Deze zonnesonde stuurde voor het eerst foto’s terug naar de aarde.

De Solar Orbiter is een zonnesonde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. In februari ging-ie op pad. De eerste foto’s zijn gemaakt op 77 miljoen kilometer van de zon. Dat is precies tussen de aarde en de zon in. Lijkt ver weg, maar nog nooit eerder zijn er van zo dichtbij foto’s van de zon gemaakt.

Kampvuurtjes op de zon - foto ESA

Warmte

Op de zonnefoto’s ontdekten wetenschappers de kampvuurtjes. ‘Ze zijn miljoenen keren kleiner dan de zonnevlammen die we vanaf de aarde spotten’, vertelt onderzoeker David Long aan wetenschapssite Scientias. ‘De zon lijkt heel rustig maar als je heel goed kijkt zie je de vlammetjes overal opduiken.’ Die zouden ervoor kunnen zorgen dat de buitenste laag van de zon zoveel warmer is dan de lagen eronder. Soms is dat wel twee- tot vijfhonderd keer warmer. Gehoopt wordt dat de Orbiter hier later meer duidelijkheid over geeft.

Nog dichterbij

De onderzoekers zijn heel blij met deze eerste foto’s. Ze hadden niet verwacht dat daar meteen al iets nieuws op te ontdekken zou zijn. Als het goed is, gaat de Orbiter ons nog veel meer vertellen over de zon. Hij gaat namelijk ook de achterkant bekijken die wij vanaf de aarde niet kunnen zien. Ook hopen de wetenschappers meer te weten te komen over de zonnestormen en hun invloed op de aarde. Het poollicht is daar het bekendste voorbeeld van. Binnen twee jaar moet de Orbiter op 42 miljoen kilometer afstand van de zon zijn. Dat moet volgens wetenschappers wel spectaculaire beelden en veel nieuwe weetjes opleveren.

Anderen lazen ook: Astronauten schieten slijm de ruimte in

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook