Lichtende nachtwolken

Bijzonder: lichtende nachtwolken boven Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Dikke kans dat je er doorheen bent geslapen, maar vannacht waren er bijzondere wolken boven Nederland te zien. Lichtende nachtwolken worden ze genoemd. Ze lijken wel licht te geven!

Lichtende nachtwolken. Dat klinkt als de titel van een spannend boek. Maar het zijn echte wolken. Ze staan veel hoger aan de hemel dan gewone wolken. Op die hoogte kan het wel honderd graden onder nul worden. Door de kou bevriest de waterdamp in de lucht. Het ijs dat zo ontstaat, schittert door het zonlicht dat erop valt en daardoor lijken de wolken licht te geven!

In het noorden

Lichtende nachtwolken zijn zeldzaam in Nederland. De grootste kans om ze te zien is tussen 15 juni en 15 juli, een uur na zonsondergang of een uur voor zonsopgang. In de nacht van woensdag op donderdag waren ze dit jaar voor het eerst te zien. Maar misschien, als je de komende tijd ’s nachts wakker wordt, kun je ze nog eens zien. Je moet dan naar het noorden kijken.

Deze foto’s en filmpjes zijn vannacht gemaakt:

Foto boven: Flickr/Pawel Maryanov

Anderen lazen ook: In beeld: noodweer in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook