Vuursteen_RMO

Bijzonder mesje met lijm uit de oertijd gevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Archeologen hebben een bijzondere ontdekking gedaan: een vuursteentje dat in 2016 op het strand bij Den Haag werd gevonden, blijkt een prehistorisch mes met neanderthaler-lijm te zijn.

Het mesje is volgens onderzoekers ongeveer 50.000 jaar oud. Dat betekent dat het door de neanderthalers is gebruikt. Zij leefden in kleine, rondtrekkende groepen rond de Noordzee.

Lijm

De onderzoekers ontdekten dat er berkenpek aan het mesje vastzit. Dat is een kleverig goedje uit de bast van een berkenboom. Met deze 'lijm' werd aan het steentje waarschijnlijk een handvat vastgemaakt.

Ingewikkeld

Het voorwerp laat zien dat neanderthalers ingewikkelde technieken gebruikten. Om de lijm te kunnen maken, moesten ze namelijk een speciaal oventje bouwen. Daarin werd de berkenbast verhit. Daarna konden ze de pek eruit halen.

Het mesje is vanaf vandaag te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hier zie je hoe het er misschien vroeger uitzag.

Anderen lazen ook: Archeologen doen bijzondere vondst.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Het is nieuw maar wel leuk om te zien dat mensen het in de oertijd gebruikt hebben.

Het is wel bijzonder om dat te vinden sinds de oertijd

Groetjes:ayoub Blij Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.