Oudste fossiel ooit gevonden

Bijzonder: oudste fossiel ooit gevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
kidsweek redactie
Vicki
Blansjaar

In Canada hebben wetenschappers het oudste fossiel ooit gevonden. Het zijn resten van organismen, piepkleine wezentjes, die maar liefst 3,7 miljard jaar en misschien nog wel langer geleden geleefd hebben. Het zijn de oudste sporen van leven op aarde. 

De aarde zelf is ongeveer 4,5 miljard jaar oud. Dat betekent dat dit nieuwe fossiel uit de beginjaren van onze planeet komt. Echt een oudje dus! De oudste fossielen waren tot nu toe 3,46 miljard jaar oud en werden gevonden in Australië. 

Leerzaam

Een fossiel is een overblijfsel van een plant of dier. Meestal vergaan die als ze dood zijn maar heel soms blijven ze bewaard onder een laag zand, modder of klei. Geconserveerd heet dat. Het is heel bijzonder om zo’n fossiel te vinden. Fossielen kunnen ons namelijk veel leren over onze aarde. Over hoe er leven ontstaan is en hoe deze allereerste bewoners eruit zagen. 

Het fossiel onder microscoopFoto: The Telegraph

Mensenhaar

Dit fossiel werd gevonden in kwartsrotsen in de Canadese provincie Quebec en is ongeveer de helft zo dik als een mensenhaar en maar een halve millimeter lang. De wetenschappers, die erover schrijven in het belangrijke wetenschapsblad Nature, hebben dus heel goed moeten zoeken om ‘m te vinden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wྉoྉoྉnྉ. ☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️

Oeps Dat is echt super klein! Oeps

Dit is de beste website ever

Wow cool, bedankt voor de informatie!! Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.