Artis vale gier

Bijzonder: twee mannetjesgieren zorgen voor kuiken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Jonge dieren worden vaak door hun moeder of door hun vader én moeder verzorgd. Maar het kan ook anders. Dat bewijzen twee mannetjesvogels in Artis wel. Zij zorgen nu samen voor een pasgeboren kuiken!

Toen het kuiken nog een ei was, werd het gevonden door dierenverzorgers van de Amsterdamse dierentuin. Het lag op de grond in het vogelverblijf. De verzorgers legden het ei in een broedmachine, maar zagen ook hoe de twee mannetjes bezig waren met het maken van een nest.

Twee vale gierenZo zien vale gieren eruit als ze groot zijn!

Twee vaders

De dierentuin besloot het ei even later te verplaatsen naar het nest. Daar hebben de vale gieren het ei om beurten bebroed tot het uitkwam. De twee vaders zorgen tot nu toe goed voor het kuiken, laat Artis weten.

Het mannelijke koppel is al jaren samen. Homoseksualiteit komt vaker voor bij dieren, vooral bij vogels. Het komt dus ook in de natuur voor!

Nog een kuiken

Het is vijf jaar geleden dat er in Artis een vale gier werd geboren. Dit jaar staat de teller al op twee! Want naast het jong van het homo-koppel is er nóg een kuiken geboren. Het tweede jonge giertje is van een mannetje en een vrouwtje uit Spanje, die sinds 2010 in Artis wonen. 

De dierentuin in Amsterdam gaat kijken of ze de twee kuikens in het wild kunnen vrijlaten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de Kidsweek-krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook