ANP

Bijzonder: twee oude bootgraven gevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een zeldzame ontdekking in Zweden! Archeologen vonden daar twee oude bootgraven van zeker duizend jaar oud. De laatste keer dat dit gebeurde is bijna een halve eeuw geleden.

In één graf zijn de resten van een man, een paard en een hond gevonden. Ook lag er een zwaard, speer, schild en een kam. Bij een bootgraf, ook wel een scheepsgraf genoemd, worden overledenen in een schip of boot begraven. Deze manier van begraven komt uit de Vikingtijd en was alleen voor belangrijke mensen.

Zeldzaam

De boten werden gevonden onder een middeleeuwse kelder en waterput. Eén van de twee graven bleek tijdens bouwwerkzaamheden vernield te zijn, maar de ander was niet beschadigd. Daar zijn de archeologen erg blij mee. De vorige keer dat een bootgraf werd gevonden, is namelijk al zo’n vijftig jaar geleden.

Onderzoek

De komende tijd zullen de archeologen allerlei onderzoeken uitvoeren op de bootresten.De zeldzame ontdekking is belangrijk voor onderzoek naar begrafenisrituelen uit die tijd. Dankzij de vondst kunnen ze straks meer vertellen over hoe Vikingen omgingen met hun doden.

Anderen lazen ook: Enorm schilderij gevonden achter kantoormuur.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook