verf

Bijzonder: verf filtert stikstof uit de lucht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

Al jaren is het een groot probleem in Nederland: er hangt veel te veel stikstof in de lucht. Er is nu een nieuwe manier gevonden om deze vervuilende stof uit de lucht te halen. Speciale verf zou weleens een oplossing kunnen zijn.

Stikstof komt vooral uit uitlaatgassen. De stofjes die hierin zitten, stikstofoxide en ammoniak, zijn slecht voor je longen en voor de natuur. Daarom zoekt de regering naar manieren om deze stoffen uit de lucht te halen.

Verftunnel

Niet alleen in Nederland is stikstof een probleem. In Engeland wordt er al een tijd onderzoek naar gedaan. Uit dit onderzoek is een verf ontstaan die stikstof uit de lucht filtert. Deze heet KNOxOUT. In de Engelse hoofdstad London werd een tunnel helemaal met de verf beschilderd. En wat bleek? Een vierkante meter beschilderde muur haalde net zoveel stikstof uit de lucht als een volwassen boom! Bomen filteren namelijk ook stikstof. Volgens wetenschappers lost deze verf zeker niet het hele probleem op. Er is namelijk veel te veel stikstof in de lucht over de hele wereld. Maar Londen is nu in ieder geval al een klein beetje schoner. 

Hoe werkt het?

Hoe de verf precies werkt is een beetje ingewikkeld. Als de zon erop schijnt, zorgt een speciaal stofje in de verf ervoor dat de stikstofoxide uit de lucht wordt omgezet in zuren. Daarna zorgt de kalk in de verf ervoor dat die zuren worden omgezet in een stof die minder schadelijk is voor de natuur. Zo verdwijnt de stikstofoxide dus. De stof die overblijft spoelt met één regenbui het riool in.

Planten

In Nederland krijgen we nu ook een speciale muurschildering. In Zwolle schildert Lonneke van Zutphen deze met de verf. Tegen Goedemorgen Nederland zei ze: ‘Met elk beetje verf dat ik op de muur smeer, heb ik het gevoel dat ik goed bezig ben.’ Het kunstwerk wordt 48 vierkante meter groot. En wat schilder je met verf die zo goed is voor de natuur? Bloemen en planten natuurlijk!

Anderen lazen ook: Gedoe over stikstof: wat is er aan de hand?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook