beeld instagram

Bijzonder zangvogeltje op Texel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Honderden vogelliefhebbers stapten afgelopen weekend op de boot naar Texel. Ze hadden gehoord dat op een begraafplaats op het Waddeneiland een Amerikaanse zwartkopzanger was neergestreken. Het was de eerste keer dat die zangvogel in Nederland was ontdekt.

De zwartkopzanger (of de setophaga striata zoals-ie officieel heet) werd zondag aan het begin van de middag ontdekt door Han Zevenhuizen, een fanatieke vogelaar die veel op Texel is om naar vogels te kijken. Hij zag het vogeltje op een begraafplaats en toonde zijn foto’s trots aan andere vogelliefhebbers.

Eigen ogen

Al snel liep het storm op het eiland. Iedereen wilde het bijzondere beestje graag met eigen ogen zien. Vanwege corona mochten er niet meer dan 28 vogelliefhebbers tegelijk op de begraafplaats. Na een kwartier moesten zij weer plaatsmaken voor anderen.

Het kleine vogeltje staat bekend om de grote afstanden die hij aflegt. In de herfst vertrekken deze zangvogels vanuit het noorden van Canada en de Verenigde Staten. Ze vliegen dan in één ruk over de Atlantische Oceaan om te gaan overwinteren op de Antillen en aan de noordoostkust van Zuid-Amerika. 

Windhoos

Volgens kenners is dit vogeltje waarschijnlijk boven de oceaan in een windhoos terecht gekomen en zo per ongeluk meegenomen naar Europa. Waarschijnlijk houdt hij alleen even een tussenstop op Texel en vliegt hij snel naar het warmere zuiden.

Anderen lazen ook: Nederlander breekt vogelspot-record.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook