Unsplash

Bijzondere ontdekking gedaan vlakbij Stonehenge

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Ooit gehoord van Stonehenge? Deze prehistorische stenen-cirkel in Engeland is een van de oudste bouwwerken op aarde. In de buurt van dit bouwwerk hebben onderzoekers nu nog een grote ontdekking gedaan. 

Het gaat om zeker twintig diepe schachten die gebouwd zijn tijdens de prehistorie. Dat is dus zeker zo’n 4.500 jaar geleden! De schachten vormen met elkaar een cirkel van ongeveer twee kilometer. Elke schacht is meer dan tien meter breed en gaat zo’n vijf meter diep de grond in.

'Ongekend'

Archeologen zijn dolblij met de vondst. Ze denken dat de schachten werden gebouwd als een grens van een heilige plek. "Dit is een ongekende vondst van grote betekenis’, vertelde onderzoeker Vincent Gaffney aan een Britse krant.

Ze vonden de ondergrondse schachten dankzij nieuwe radio-technologie. Hiermee konden de archeologen zonder te graven kijken wat er precies in de grond zat.

Stonehenge

De vondsten rondom Stonehenge zijn al jaren een mysterie. Niemand weet zeker waarom de stenen op die plek zo gek zijn neergezet. Onderzoekers denken dat het iets te maken heeft met rituelen rondom de dood. Waarschijnlijk hebben duizenden mensen meegewerkt aan het bouwen van de cirkel. De stenen zijn namelijk loeizwaar!

Op deze video zie je hoe Stonehenge er tegenwoordig uitziet:

Anderen lazen ook: Zonsopkomst bij Stongehenge

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook