beeld anp

Bijzondere oproep: vluchtelingkinderen snel naar Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Twaalf Nederlanders die als kind in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten, nemen het nu op voor kinderen uit Griekse vluchtelingkampen. Ze hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin ze dringend vragen om die kinderen hierheen te halen.

De twaalf zijn zelf inmiddels rond de tachtig jaar maar weten nog heel goed hoe zij zelf in de oorlog geholpen zijn door mensen die hen in huis namen. ‘Zelf zijn wij ooit als kinderen gered, vaak door wildvreemden. We werden tijdens de Tweede Wereldoorlog als kinderen vervolgd en moesten onderduiken. We werden opgevangen door gezinnen in een tijd dat zij daar zelf groot risico door liepen’, schrijven ze in hun brief.

Overvol en smerig

In de Griekse vluchtelingkampen leven zeker 1500 alleenstaande kinderen in heel slechte omstandigheden. De kampen zijn overvol en het is er smerig. Hun ouders zijn vaak overleden of vermist. Organisaties als Vluchtelingenwerk en Defence for Children deden eerder al een dringende oproep om iets te doen voor de kinderen daar.

beeld ANP

Kinderen ophalen

Volgens de briefschrijvers zijn er al honderdvijftig Nederlandse gemeenten die best een paar kinderen op willen nemen. Maar die steden kunnen niet zomaar zelf kinderen gaan ophalen. Eerst moet het kabinet daar over beslissen. En dat wil het liefst eerst afspraken met de andere Europese landen maken over de opvang. En het maken van die afspraken schiet maar niet op.

Makkelijker dan in de oorlog

‘Volgens de schrijvers van de brief is het nu een stuk makkelijker dan in de oorlog om kinderen op te vangen, maar toch gebeurt het niet. ‘Alles wat van dit land wordt gevraagd is medeleven en heel gewone, menselijke barmhartigheid’, schrijven ze.

Een aantal andere Europese landen heeft al wel kinderen uit de vluchtelingenkampen in Griekenland opgenomen. Later vandaag wordt er in de Tweede Kamer vergaderd en gestemd over een plan om kinderen naar Nederland te laten komen.

Anderen lazen ook: Moestuinmatrassen in vluchtelingkamp.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook