Boekensleutel voor Ted van Lieshout

Bijzondere prijs voor bijzonder boek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Het boek Ze gaan er met je neus vandoor van Ted van Lieshout is gisteren bekroond met een Boekensleutel. Deze biijzondere boekenprijs wordt maar af en toe uitgereikt.

Ted van Lieshout werd gisteren verrast met het nieuws op de Uitmarkt in Amsterdam tijdens een live-uitzending van De Grote Vriendelijke Podcast, een podcast die helemaal over kinderboeken gaat. De schrijver moet nog wel even wachten op zijn prijs. De Boekensleutel wordt pas op het Kinderboekenbal op 1 oktober echt uitgereikt. Dan wordt ook bekend wie de Gouden Griffel wint.

Kunstwerk

Boekensleutel voor Ted van LieshoutDe Boekensleutel is een prijs van de Griffel- en Penseeljury voor boeken die zowel in tekst, illustraties én vormgeving uitblijkt. De jury zei dit over Ze gaan er met je neus vandoor: Het verhaal is niet te begrijpen zonder het boek te zien en te lezen. De adembenemend mooie gedichten versterken de zinloosheid van de oorlog. Het is kunstwerk van taal.'

Weg wortelneus

Kidsweek-boekenrecent Annemarie Terhell gaf vorig jaar 4,5 ster aan Ze gaan er met je neus vandoor. Ze schreef: Een handjevol gedichten en een heleboel ongeduldige, ruziemakende letters. Kun je daar een boek van maken? Ted van Lieshout doet het gewoon! Het resultaat is een bijzonder boek, zoals je nog nooit bent tegengekomen. In het eerste gedicht van dit boek lees je dat er een sneeuwman in de tuin heeft gestaan. Een lief konijn kwam ernaar kijken en hap. Weg wortelneus. Nog beduusd sla je om, maar huh? De volgende pagina’s zijn leeg. Alleen als je heel goed kijkt zie je een lichtgrijs regeltje onderaan. ‘We moeten dóór,’ schrijven de letters. Ze willen verder met hun boek.

Zwarte en rode letters

Op de volgende bladzijde worden ze onrustig. Hun dichter heeft liefdesverdriet en wil nooit meer schrijven. Druk beginnen ze elkaar te kletsen. Wat nu? Een nieuwe liefde natuurlijk! Ze plaatsen een contactadvertentie en zo verschijnen de rode letters in het boek. Probleempje: die horen bij een vrouwelijke dichter en de dichter van dit boek valt op mannen. De rode en zwarte letters raken slaags en voor je het weet marcheert de oorlog over de pagina’s.

Oorlogsgedichten

Boekensleutel voor Ted van Lieshout

Ted van Lieshout is niet alleen dichter, schrijver en tekenaar, maar ook vormgever en leeft zich lekker uit op mooie lettertypes en een strak ontwerp. Woorden vlecht hij tot een schilderij in elkaar en laat hij ontploffen tot een grote bom. In het nawoord staan foto’s van de uitgestrekte begraafplaatsen in Ieper in België. De grafstenen staan in kaarsrechte rijen, als een geamputeerde i zonder puntje. En dan begrijp je ineens wat de oorlogsgedichten uit dit boek en de ruziënde letters met elkaar te maken hebben.

Ze gaan er met je neus vandoor, Ted van Lieshout. Leopold, € 14,99 (8+)

Anderen lazen ook: Zilveren griffels en penselen 2019.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn
? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook