Foto: AP

Bijzondere vangst: mega-oud zwaard opgedoken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
pinguin
Myrthe
Timmers

Een handje schelpen, een haaientand of een stuk barnsteen: in zee kun je altijd wel iets moois vinden. Maar een mega-oud zwaard? Daar moet je dikke mazzel voor hebben. Een duiker viste er deze week eentje op in de buurt van Israël.

Dat het een zwaard is, is bijna niet meer te zien. Het heeft wel negenhonderd jaar op de zeebodem gelegen. In die tijd is het helemaal vol gegroeid met schelpen en koraal. Zelfs met goed zoeken is het bijna onmogelijk om een millimeter ijzer te vinden.

Sprookjeszwaard

Op internet is het zwaard een hit, juist omdat het er met al die begroeiing uitziet alsof het recht uit een sprookje komt. Toch gaan deskundigen het de komende tijd schoonmaken. Als het helemaal is opgepoetst, gaat het naar een tentoonstelling.

Zee vol schatten

Het gevonden zwaard is waarschijnlijk niet het enige wapen dat in de zee bij Israël dobbert. Tussen 1096 en 1320 trokken Europeanen naar dat gebied om de stad Jeruzalem te veroveren. Tijdens die kruistochten raakten de vechtjassen weleens een zwaard of speer kwijt… Die worden alleen nauwelijks gevonden, omdat het daar lastig is om in de zee te duiken. De duiker had dus echt een geluksdag toen het hem wel lukte!

Anderen lazen ook: Record zwaardslikken verboden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook