Black Friday - AFP

Black Friday: waarom worden we er hebberig van?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Korting, korting en nog meer korting. Vandaag is het Black Friday en hebben veel winkels speciale aanbiedingen. Door de coronacrisis is het dit jaar nét even anders: merken geven vooral korting op websites, zodat het in de winkels iets rustiger blijft. Maar waar komt het vandaan?

Black Friday, hoe komen we daar eigenlijk aan?

Black Friday komt uit Amerika, daar bestaat het al tientallen jaren. Het is altijd op de dag na de feestdag Thanksgiving en wordt gezien als het begin van het kerstseizoen', vertelt Patrick Wessels. Hij is specialist in gedrag. 'In Nederland bestaat het zo’n vijf jaar. Bol.com is ermee begonnen. Toen andere bedrijven ontdekten dat Black Friday zorgde voor meer verkoop, deden steeds meer winkels mee.'

Waarom worden we er zo hebberig van?

‘Als iets wat normaal 250 euro kost nu is afgeprijsd naar 150 euro, dan denkt je brein dat je daarmee 100 euro verdient. Want stel dat je hetzelfde op een ander moment koopt, dan moet je die honderd euro wél uitgeven. Dat zogenaamde verlies voelt als afpakken. En je kunt het voorkomen door het nu te kopen. De kortingen zorgen er niet alleen voor dat mensen (meer) geld uitgeven, maar ook duurdere dingen kopen.'

Wat hebben winkeliers eraan om korting te geven?

'Dat verschilt. Vaak verdienen winkels niet veel aan acties. Toch geven ze kortingen omdat ze hopen dat klanten daarna een keer terugkomen. Maar er worden ook spelletjes gespeeld. Want er zijn winkeliers die de prijs vooraf verhogen waardoor de aanbieding eigenlijk helemaal geen aanbieding is. Dat mag eigenlijk niet, maar het gebeurt wel', legt Wessels uit.

Herken je dit artikel? Dat kan! Hij stond vorig jaar ook op de website van Kidsweek. 

Anderen lazen ook: Nieuwe speelgoedwinkels in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.