Beeld ANP
Uitgelegd

Blauwalg: Smurrie in het water

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Een frisse duik met dit warme weer is heerlijk, maar dan moet het water wel schoon zijn. Helaas komt er op steeds meer zwemplekken blauwalg voor. Wat is dat en kan het kwaad?

Wat is blauwalg?

Blauwalgen zijn geen echte algen, maar bacteriën.  Ze komen in kleine hoeveelheden altijd wel in natuurwater voor, en dat is niet erg. Maar soms groeien ze zó hard dat het wel ongezond wordt.

Hoe weet je of ergens blauwalg zit?

Blauwalg kun je niet altijd met het blote oog zien. Behalve als het veel is. Dan is het vaak een dikke drijvende drab. De smurrie is niet altijd blauw, maar kan ook groen of roodbruin zijn. Blauwalg stinkt ook een beetje naar riool. In de prut zitten vaak gasbelletjes die je ziet bubbelen.

Waarom zit het nu op zoveel plekken?

Dat komt doordat het al lang warm is. Het water is daardoor vaak boven de twintig graden en er is weinig wind: precies wat blauwalg heerlijk vindt. Daardoor groeit het hard.

Is het giftig?

Ja! Als je een slok water met blauwalg binnen krijgt kun je jeukende uitslag krijgen, misselijk worden en overgeven. Ook voor dieren kan het gevaarlijk zijn. Dus ook je hond moet op de kant blijven.

Dan dus maar gewoon een zwembad in de tuin vullen?

Eh nee. Het is zó droog, dat er een tekort is aan water. Daarom moet je daar extra zuinig mee zijn. Dus liever even niet de auto wassen of een opblaasbad vullen.

Op zwemwater.nl kun je zien of het zwemwater in jouw buurt veilig is

Anderen lazen ook: Fabels over zomerse ongemakken

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook