Foto: AFP

Bless (12) uit Oeganda mag eindelijk weer naar school

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Na een extra lange vakantie startten deze week de scholen in Nederland weer. Ook in Oeganda krijgen kinderen weer les. In het Afrikaanse land duurde de schoolsluiting door corona bijna twee jaar! Bless (12) stofte zondag haar schooluniform af. 

Waar jij de afgelopen drie weken vrij was, gingen kinderen in Oeganda al 83 weken niet naar school: een wereldrecord! ‘Er was voor ons ook geen digitaal onderwijs’, vertelt Bless, uit de  Oegandese hoofdstad Kampala. ‘Gelukkig gaf mijn vader mij en mijn zusje drie dagen per week les. Speciaal voor ons had hij een schoolbord gekocht. In de krant verschenen een paar keer per week extra pagina’s met oefeningen voor kinderen. Die maakten we dan samen.’

Lege stoelen

Afgelopen maandag was Bless extra vroeg wakker. ‘Ik had zo’n zin in school! Ik sprong helemaal van ongeduld. Ik had mijn vrienden van school en mijn juf heel erg gemist. Er viel me wel meteen wat op: veel stoelen in de klas waren leeg.’ Door de lange lockdown sloten veel winkels en bedrijven en werden mensen ontslagen. Ook is er weinig steun van de overheid.

Dertig procent niet terug naar school

Veel ouders kunnen het schoolgeld dus niet meer betalen. Geschat wordt dat 30% van de Oegandese scholieren daardoor niet terugkeert naar school. ‘Ze verkopen fruit of mondmaskers op straat’, weet Bless. ‘Dat vind ik zielig want hun kans op een goede baan is weg.’ Na haar eerste schooldag vloog Bless haar vader in de armen. ‘Ik ben blij dat ik nu weer een juf heb en hij weer gewoon mijn vader is.'

Anderen lazen ook: Zo blijf je een beetje blij tijdens de lockdown

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook