Boeken onder de boom, tips voor lezen in de kerstvakantie

Boeken voor onder de boom

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie Terhell
Annemarie
Terhell

Nog op zoek naar een leuk kerstcadeautje? Met deze mooie boeken maak je iedereen blij, ook jezelf.

 

Boeken onder de boom, tips voor lezen in de kerstvakantieDe schelmenstreken van Reinaert de Vos

Reinaert de Vos is bepaald geen lieverdje. Hij steelt worstjes, eet de kinderen van andere dieren op en valt vrouwen lastig. Zijn avonturen zijn al ontelbaar vaak opnieuw verteld, nu ook door kinderboekenschrijver Koos Meinderts. In achttien hoofdstukken vertelt hij hoe Reinaert iedereen te snel af is. Bijzonder is dat bij elk hoofdstuk een tekening is gemaakt door een andere illustrator. De een schildert Reinaert als een lief vosje, de ander tekent hem met een uitgestreken smoel, met een krokodillentraan of met een kwaadaardige grijns en bloed uit zijn bek. Superleuk om te bekijken.

Koos Meinderts & achttien illustratoren. Hoogland & Van Klaveren, € 17,50 (9+)

Boeken onder de boom, tips voor lezen in de kerstvakantieLiefde is niet voor lafaards

Het is oorlog in Zweden. De vader van Fred is naar de grens gestuurd om die te bewaken tegen de Duitsers. Fred mist hem en wil af en toe toch met hem praten. Maar het is de tijd van ver voor de mobieltjes, dus praat hij met zijn vader via een kier in de kast waar zijn nette pak hangt en zijn zwarte dansschoenen staan. Als Fred iets zegt, suist de papa-kier een antwoord. ‘Ik ben verliefd op Elsa uit mijn klas’, fluistert Fred. Papa zal het niet doorvertellen, belooft hij. Liefde is niet voor lafaards is een heel sfeervol en ouderwets fijn verhaal. Natuurlijk valt er sneeuw, branden er lichtjes en loopt alles goed af. Voor even dan.

Ulf Stark & Ida Björs. Querido, € 16,99 (8+)

Boeken onder de boom, tips voor lezen in de kerstvakantieWinterhuis Hotel

Elizabeth neemt helemaal alleen de trein en de bus naar het noorden, voor een onverwachte kerstvakantie in een afgelegen hotel. Daar rolt ze een avontuur binnen, waarin schilderijen, boeken en familie de sleutels zijn van een ingewikkelde puzzel. Winterhuis Hotel leest als een soort Harry Potter voor beginners. Je kunt lekker wegdromen in een magische omgeving vol verrassingen en ontdekt al lezende dat er iets groters speelt: een strijd tussen goed en kwaad. Zo briljant en spannend als in Harry Potter wordt het niet, maar na het dichtslaan verlang je zeker naar deel twee.

Ben Guterson, vertaling Imme Dros. Leopold, € 17,50 (10+)

Boeken onder de boom, tips voor lezen in de kerstvakantieLaat een boodschap achter in het zand

Bibi Dumon Tak schrijft graag over dieren. In dit boek schrijft ze een lofzang op evenhoevigen. Zoals de kleine kantjil: ‘Op hoefjes zo klein als vingertopjes./ Met ogen zo rond als honingdropjes,/ trippel je eenzaam door het woud./ Op pootjes gemaakt van luciferhout.’ Maar zo lief en schattig zijn ze niet allemaal. Het knobbelzwijn is andere koek: ‘Een klont klei/ dat ben jij/ slenterende modderpoel/ uitgedeukte ragebol’ Maar, laat dat knobbelzwijn nu net half Afrika van vlees voorzien! Dus ‘even dimmen iedereen,’ lees je later. Dat is typisch Bibi Dumon Tak: in ieder dier ziet ze iets bijzonders. Een supermooi boek, versierd met vrolijke tekeningen van Annemarie van Haeringen.

Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (ill.). Querido, € 15,99 (9+)

Boeken onder de boom, tips voor lezen in de kerstvakantieAlice in Wonderland. SpeelkaartensetBoeken onder de boom, tips voor lezen in de kerstvakantie

Geef Floor Rieder een leeg blad papier en ze tekent het vol mooie figuren. Eerder maakte ze nieuwe illustraties voor Alice in Wonderland. Dat deed ze door glasplaten te beschilderen met zwarte verf en daar kleine schilderijtjes uit te krassen. Bij datzelfde boek is nu een heel mooie speelkaartenset verschenen. Leuk gevonden: er is één pak kaarten met een sleutelgat op de achterkant en één met een sleutel. Ook de plaatjes zijn fraai versierd en natuurlijk kom je de Koning en de Koningin, Twiedeldie en Twiedeldum, de Kat en de Hoedenmaker tegen. Mét uitleg voor de leukste kaartspelletjes.

Floor Rieder. Gottmer, € 15,99 (8+)

Anderen lazen ook: Gouden Griffel voor Lampje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps