Aanslag Surabaya

Bomaanslagen in Indonesië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Vandaag en gisteren ontploften bommen in een grote stad op het Indonesische eiland Java. Wat is er precies gebeurd? Drie vragen over deze aanslagen.

Wat is er gebeurd?

De meeste Indonesiërs zijn moslim, maar in Indonesië wonen ook veel christenen, hindoes en boeddhisten. In de Indonesische stad Surabaya ontploften gisteren bommen bij drie christelijke kerken. Daarbij vielen dertien doden en tientallen gewonden. Later ging ook een bom af bij een appartementencomplex. 

Vanochtend was er een explosie bij het hoofdbureau van de politie. Vier agenten en zes burgers raakten gewond. Eén iemand overleefde dit niet.

Op verschillende plaatsen in Indonesië worden nu kerken en politiebureaus bewaakt.

Wie pleegden de aanslag?

De Indonesische krant The Jakarta Post schrijft dat mensen zagen hoe een motorrijder voor de ontploffing bij het politiebureau zorgde. Achterop zaten een vrouw en een kind. 

Ook de aanslagen bij de kerken afgelopen zondag zijn uitgevoerd door mannen en vrouwen die kinderen bij zich hadden. Waarschijnlijk zijn ze familie van elkaar.

Waarom deden ze het?

Volgens de politie hoorde de familie die de aanslagen pleegde bij een Indonesische groep die lijkt op IS. Dat is een terroristische organisatie van strenggelovige moslims die vinden dat ze geweld mogen gebruiken om een islamitische staat te krijgen. 

Anderen lazen ook: Wat doe je als je schrikt van naar nieuws? en Dossier IS.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook