Paleis Soestdijk. Foto Shutterstock.jpg

Bomen kappen om Paleis Soestdijk te redden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Ooit was Paleis Soestdijk een plek van pracht en praal. Maar tegenwoordig bladdert de verf van het gebouw. Nu zijn er wilde plannen voor het paleis, én het bos eromheen. Maar niet iedereen is enthousiast over de renovatie.

Prinses Beatrix werd er geboren en groeide er op. Samen met haar zusjes en ouders, prinses Juliana en prins Bernhard. De opa en oma van koning Willem-Alexander bleven in het statige paleis wonen tot hun dood in 2004. Sinds het overlijden van prins Bernard staat Paleis Soestdijk leeg. 

Bomen kappen uit het Borrebos

Daarna wist Nederland zich maar geen raad met Paleis Soestdijk. Het paleis staat in een bosrijke omgeving, heeft een grote vijver aan de achterkant, en er zijn ook nog bijgebouwen. Dat moet allemaal onderhouden worden en dat kost veel geld. Nu lijkt er dan eindelijk een plan voor het paleis te zijn. Het paleis en het landgoed zijn gekocht door een bedrijf. Dat wil de boel flink gaan aanpakken. Het paleis en de historische kamers worden gerestaureerd. Aan de overkant daarvan komt een hotel. Ook worden zo'n tachtig luxe appartementen gebouwd. De opbrengst daarvan zou nodig zijn om de renovatie van het paleis te betalen. Maar daarvoor moeten bomen worden gekapt. In totaal anderhalf voetbalveld aan bos verdwijnt uit het Borrebos, dat naast het paleis ligt. Op een andere plek komen daar nieuwe bomen voor in de plaats, zegt het bedrijf.

De tekst loopt door onder de foto.

Luchtfoto van Paleis Soestdijk. Foto Shutterstock

Prinsessen zijn 'geschokt'

Sommige mensen zijn fel tegen de plannen. Maar de gemeente Baarn hield er laatst een stemming over. Daaruit bleek dat de plannen door kunnen gaan. Inmiddels is er ook onrust ontstaan bij de koninklijke familie zelf. In een boze brief aan de gemeente zeggen prinses Margriet en prinses Irene dat ze 'geschokt' zijn. Maar of dat nog zin heeft...?

Anderen lazen ook: Prinses Amalia heeft dubbelganger op Tiktok

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vint onbegrijpelijk zoon mooi bos te kappen er is wel andre mogelijk hijt geld te krijgen om bos onkapen gr johan

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps