zonnebrand boompjes

Bomen worden ingesmeerd met zonnebrandcrème

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een beetje gek gezicht is het wel. Midden in de Achterhoekse bossen staan vierhonderd witte beukenboompjes. Hoe dat kan? ‘We hebben ze ingesmeerd met zonnebrandcrème’, vertelt Dirk van den Brink van Staatsbosbeheer.

Zonnecrème en bomen: niet echt een logische combinatie. Kunnen bomen dan verbranden? Deze wel, legt boswachter Dirk van den Brink uit. ‘De beuk is een van de weinige soorten die dat kunnen, als de zon direct op de stam schijnt.’ Tere huidjes dus, die beuken.

Opgegroeid op een kwekerij

Vorig werden er in het gebied, landgoed Slangenberg, vierhonderd van geplant. ‘Ze zijn opgegroeid op een kwekerij. Daar werden ze gesnoeid: de takken aan de onderkant van de stam zijn er toen afgehaald.’ Er volgden twee hete zomers en de zon fikte flink op die gesnoeide stammen.

Waterproof

‘Vorige zomer ontdekten we verbrande plekjes op de bomen’, vertelt Van den Brink. ‘Als de stam warmer wordt dan 45 graden, verbrandt ook de laag onder de bast, het cambium. Dat is eigenlijk de levenslaag van de boom. Daarmee haalt hij voedsel en water uit de grond.’ Hart-stik-ke belangrijk dus, dat cambium.

Het idee om ze in te smeren komt uit Duitsland. ‘Daar doen ze dat vaker. Wat we erop doen is geen crème van de drogist, maar een mengsel van kalk en leem.’ Knappe zon die daar doorheen prikt. ‘Het blijft zes tot zeven jaar zitten en wordt steeds iets dunner, waardoor de boom ook weer aan het zonnetje kan wennen.’ En als er een regenbui komt? ‘Geen zorgen. Onze crème is waterproof.’

Anderen lazen ook: Heksenboom in Bladel is boom van het jaar.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind muziek allen uit nederland wel zaai soms engelse vind ik leuker
Groetjes tieme

Hoi ik eet ssnnoootttt hihihi groet snot

Hhhahahaababahhahahahhaa

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.