Beeld ANP

Boosheid over arrestatie journalist door Belarus

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Veel woede en verbazing dit weekend over een actie van Belarus. Dat land zette een vliegtuig aan de grond en arresteerde een journalist die daarin zat.

Passagiers in een vliegtuig dat zondag onderweg was van Griekenland naar Litouwen schrokken zich een hoedje. Ineens vloog er een gevechtsvliegtuig naast hun toestel. Dat dwong de piloot te landen in Minsk, de hoofdstad van Belarus.

De straaljager kwam uit Belarus. Dat land beweerde dat er een bom in het vliegtuig verstopt zat. Maar dat bleek na onderzoek met speurhonden helemaal niet zo te zijn. Wel werden er toen het vliegtuig aan de grond stond twee passagiers gearresteerd: de journalist Roman Protasevitsj en zijn vriendin. Protasevitsj (op de foto boven) schrijft op zijn site kritische stukken over de president van Belarus.

Loekasjenko

Die president is Alexander Loekasjenko. Hij is al 27 jaar de strenge leider van dat land. Afgelopen jaar waren er veel protesten tegen hem omdat mensen vinden dat hij teveel macht heeft en omdat de verkiezingen niet eerlijk gegaan zouden zijn. Ook mogen journalisten geen kritische stukken over de regering schrijven.

Gevangenis

Protasevitsj deed dat wel. Daarom moet hij nu misschien lang de gevangenis in. Hij kan zelfs de doodstraf krijgen, want Belarus is het enige land in Europa waar die straf nog bestaat. Andere landen zijn heel boos over wat er gebeurd is. Ze gaan bedenken hoe ze Loekasjenko voor deze actie kunnen straffen. Dat kan bijvoorbeeld door geen handel meer met zijn land te drijven.

Anderen lazen ook: Raadsels rond Amerikaans ruimtevliegtuig

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps