AFP - Boris Johnson

Boris Johnson wint Britse verkiezingen, wat nu?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Met een grote meerderheid van de stemmen, heeft premier Boris Johnson de Britse verkiezingen gewonnen. Drie vragen en antwoorden.

1. Hoe groot is de overwinning?

Heel groot. In Groot-Brittannië zijn er 650 zetels te verdelen. Er geldt: hoe meer stemmen, hoe meer zetels in het Lagerhuis - de Britse Tweede Kamer. Johnson heeft er met zijn Conservatieve Partij 365 gehaald, meer dan de helft van alle zetels. Zijn grootste tegenstander Jeremy Corbyn kwam met zijn partij, de Labour Party, uit op 203. De overige ruim tachtig zetels zijn voor kleinere partijen.

2. En nu, wat zijn de gevolgen?

Het is nu bijna zeker dat de Britten op 31 januari 2020 uit de Europese Unie (EU) stappen. Vanwege zijn overwinning, kan Johnson zijn Brexit-deal waarschijnlijk eenvoudig door het Britse parlement loodsen. Na de Brexit gaan Groot-Brittannië en de EU praten over afspraken, bijvoorbeeld over handel.

3. Wat zijn de eerste reacties?

'We did it', (het is gelukt) zei Boris Johnson toen de uitslag vrijdagochtend officieel bekend was. Jeremy Corbyn was minder vrolijk. Na de nederlaag voor zijn partij, liet hij weten te stoppen als partijleider. Ook andere wereldleiders hebben gereageerd op de uitslag. 'Felicitaties aan Boris Johnson voor zijn geweldige overwinning', twitterde Donald Trump. Ook Mark Rutte feliciteerde Johnson.

Anderen lazen ook: Boris Johnson nieuwe premier Groot Brittannië of: Eindelijk: er is een Brexit-deal!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook