Stelling
stelling

Bouwien over het volkslied zingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Wees even eerlijk: kun jij uit volle borst het Wilhelmus zingen? Dan zal ik niet jokken: ik niet! Het beginnetje lukt me nog wel, maar daarna begin ik hopeloos te haperen. Nu maar hopen dat Sybrand Buma de Kidsweek niet meer leest. De lijsttrekker van de politieke partij CDA vindt namelijk dat álle kinderen in Nederland het volkslied uit hun hoofd moeten kennen. Hij wil dat iedereen het op school leert zingen, het liefst keurig rechtop staand. ‘Dat is een traditie’, vindt hij. ‘Daar ben je één in.'

Onzin

Ik vind het onzin. Natúúrlijk moeten kinderen iets weten over het land waarin ze leven. Maar moet dat nou per se dat ouderwetse, brave volkslied zijn? Er zijn toch dingen die veel belangrijker voor Nederland zijn? De vrijheden die we hier lang geleden veroverd hebben  bijvoorbeeld. Hoe onze democratie werkt. En welke rechten kinderen allemaal hebben.

Plannetje

De kans dat het plannetje van Sybrand Buma echt doorgaat, is trouwens mini. Omdat er volgende week verkiezingen zijn, roepen politici zoveel mogelijk dingen die opvallen. Ze hopen dat ze daardoor extra stemmen krijgen. Wacht dus nog maar even met oefenen voor de spiegel!

Stelling: Het is overdreven om alle kinderen het Wilhelmus te leren

NoraNora (11): Oneens

‘Omdat ik vaak voetbal kijk, ken ik het Wilhelmus best goed. Het begin en het eind tenminste. Het midden weet ik niet precies. Ik vind dat kinderen het volkslied wel moeten kunnen zingen. Het hoort bij het land waar je woont. Het is dus een goed idee om het op school te leren. Maar dat je erbij moet gaan staan, vind ik een beetje onzin. Je kunt toch ook best zittend zingen?’

Sieb

Sieb (10): Eens

‘Wilhelmus van Nassouwe, ben ik met eh… vergeten! Ik ken ons volkslied maar een klein beetje. Waarom zou ik het helemaal moeten leren? Het heeft toch helemaal geen nut om het te zingen? Ik snap het echt niet waarom je het überhaupt nodig hebt, zo’n lied. Ik hoor het alleen bij sportwedstrijden. En dan doen ze ook maar één couplet.’

 

Ben jij het eens of oneens met de stelling? Laat hieronder jouw mening horen: 

Stelling

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps