Foto: Novum Regio Foto

Boze boeren rijden met trekkers over de snelweg

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Door heel het land kun je trekkers tegenkomen op de snelweg. Tienduizenden boeren zijn onderweg naar Stroe in Gelderland. Daar gaan zij protesteren tegen de nieuwe stikstofregels

Het gaat er al jaren over: er dwarrelt te veel stikstof door Nederland. En nu moet er echt iets aan gedaan worden, vindt minister Van der Wal (Stikstof en Natuur). Daarom bracht zij vorige week een nieuw stikstofplan naar buiten. Nederland moet 70% minder stikstof uitstoten, berekende de overheid. Dat is beter voor planten en dieren in de natuur. En daarom moeten boeren iets veranderen.

Drollen en scheten

Een deel van het stikstofprobleem komt namelijk door de drollen en de scheten van koeien. Daarin zit het stofje ammoniak, wat in combinatie met stikstof schadelijk is voor sommige planten en dieren. Daarom zullen boeren dieren moeten wegdoen of moeten stoppen met hun bedrijf. Daarbij kunnen zij hulp van de overheid krijgen. Hier lees je meer over het stikstofprobleem.

Boze boeren

Boeren zijn boos, want ze vinden dat zij niet de enige zijn die iets moeten veranderen. Daarom protesteren ze vandaag op een weiland van een boer in Stroe. Dat dorp staat symbool voor het stikstofplan, omdat daar veel boeren zijn en dus veel moet veranderen. Hoewel het niet mag, rijden veel boeren met hun trekker over de snelweg. Daardoor is er veel vertraging.

Zo ziet het eruit op de weg:

Foto: Novum Regio Foto

Foto: Novum Regio Foto

Foto: Novum Regio Foto
Foto: Novum Regio Foto

Anderen lazen ook: Plan tegen te veel dierendrollen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook