Beeld ANP

Boze Trump-fans bestormen belangrijk gebouw

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Boze aanhangers van president Trump hebben gisteravond in de Amerikaanse hoofdstad Washington het Capitool bestormd. Dat is zoiets als de Tweede Kamer en dus één van de belangrijkste gebouwen van de Verenigde Staten.

De demonstranten gooiden ruiten in, klommen langs muren en gingen uiteindelijk naar binnen. In het gebouw was op dat moment een belangrijke vergadering bezig waarin officieel bekend werd gemaakt dat Biden de winnaar van de verkiezingen is. Die vergadering moest meteen stoppen.

Beeld ANP

Onder tafels

Politici moesten vluchten of schuilen onder tafels. De relschoppers liepen met vlaggen door de gangen en gingen zitten op de stoelen van de politici. Ook keken ze in de computers van politici die open stonden. Uiteindelijk lukte het de politie om de demonstranten uit het gebouw te krijgen. 52 mensen zijn gearresteerd. Vier mensen kwamen om het leven. De politici in het gebouw konden daarna weer verder met hun werk. In de vergadering die ze hielden, wezen ze alsnog Biden als winnaar aan.

Valsgespeeld

De relschoppers vinden, net als Trump, dat de verkiezingen niet eerlijk zijn gegaan en dat er is valsgespeeld. Tot nu toe is daar geen enkel bewijs voor. Alle rechtszaken die Trump heeft aangespannen heeft hij verloren en bij alle hertellingen wint Biden ook gewoon.

Dringende oproep

Veel Amerikanen zijn erg geschrokken van de aanval op het congresgebouw. Zij zien het Capitool als een bijna heilig gebouw waar iedereen ontzag voor moet hebben. Verkiezingswinnaar Biden deed in een toespraak, die live op televisie werd uitgezonden, een dringend beroep op Trump om zijn aanhangers op te roepen te stoppen én om zijn verlies eindelijk te toe te geven. Een aantal oud-presidenten en andere wereldleiders deden hetzelfde. 

'Ik hou van jullie'

Trump hield uiteindelijk wel een korte toespraak waarin hij de demonstranten opriep rustig naar huis te gaan. Maar de belangrijkste boodschap van die toespraak was toch weer dat hij nog steeds vindt dat er is valsgespeeld en dat hij de relschoppers heel goed begrijpt. ‘Ik hou van jullie, jullie zijn bijzonder’, zei hij.

Anderen lazen ook: Biden heeft nu echt gewonnen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Interessante tekst!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.