katherine johnson

Brein achter maanreizen overleden: Katherine Johnson

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

De 101-jarige Amerikaanse Katherine Johnson is overleden. Wie denk je nu misschien? Ze was wiskundige en speelde een belangrijke rol achter de schermen in de Amerikaanse ruimtevaart.

Johnson berekende bijvoorbeeld de juiste momenten om te lanceren. Ook berekende ze de juiste routes naar verschillende bestemmingen in de ruimte. Zij was de persoon die in 1969 de baan naar de maan bepaalde die Neil Armstrong en Buzz Aldrin aflegden. Er waren zelfs astronauten die pas de ruimte in wilden wanneer zij de berekeningen van computers had gecontroleerd.

Reizen naar Mars

Ze legde - met een hoop anderen - de basis voor het Amerikaanse spaceshuttleprogramma en dacht mee over reizen naar Mars. Dat was heel bijzonder in die tijd. Johnson was een donkere vrouw die in het zuiden van Amerika woonde en had te maken met veel vooroordelen en racisme.

Johnson ontving de twee hoogste Amerikaanse onderscheidingen. In 2015 kreeg ze de Presidential Medal of Freedom (dit zie je op de foto bovenaan dit artikel). En in 2019 nam ze de Congressional Gold Medal in ontvangst. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vernoemde in 2019 een belangrijk gebouw naar Johnson.

Anderen lazen ook: Waarom is de maan zo belangrijk?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps