ANP

Britten boos na ‘deepfake’ toespraak koningin

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Ophef in Groot-Brittannië. Daar werd een grappige kersttoespraak van koningin Elizabeth uitgezonden die hartstikke nep bleek te zijn. Tweehonderd mensen hebben een klacht ingediend over het misleidende filmpje. 

In de kersttoespraak zie je de koningin voor de kerstboom dansen en grapjes maken over toiletpapier hamsteren. Het filmpje lijkt nét echt, maar blijkt aan het einde hartstikke nep. Het is gemaakt met de zogenoemde deepfake-techniek. Deepfakes zijn slim bewerkte video’s. In zo’n filmpje kun je een gezicht vervangen door een ander gezicht. Een actrice heeft de kersttoespraak ingesproken, waarna het hoofd van de koningin op haar is geplakt. 

Boos

Het deep-fake filmpje werd op hetzelfde moment uitgezonden als de echte kersttoespraak van de koningin. Veel mensen zijn hier boos over. Ze vinden het verwarrend en bovendien respectloos. In totaal hebben tweehonderd mensen een klacht ingediend. Omroep Channel 4, die het filmpje uitzond, vindt dat het filmpje duidelijk nep was. Ze zeggen dat ze de kersttoespraak juist gemaakt hebben om mensen te waarschuwen voor deepfakes.

Bekijk hier de video:

 

 

Anderen lazen ook: Drie vragen over deepfakes.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het wel grappig want de 'Engelse Koningin' gaat heel gek doen!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.