Sage (links) en Chase (rechts)
Interview

Broers (9 en 12) maken podcast over hackers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De Amerikaanse broers Chase (12) en Sage (9) zijn een eigen podcast gestart. Vanuit hun woonkamer waarschuwen ze andere kinderen voor cybercriminelen. Vooral game-liefhebbers moeten uitkijken, vertelt Chase. 

Online gamen is leuk, maar niet zonder gevaar. Er liggen namelijk hackers op de loer, die informatie over jou willen. Daarvoor willen de broers waarschuwen. ‘Wij zijn zelf al lang bezig met online veiligheid en we willen anderen daar over vertellen’, zegt Chase. ‘We delen onze ervaringen en stellen vragen aan experts, die we zelf uitnodigen.’ Hun podcast heeft elke maand zo’n 26.000 luisteraars. 

Hackers herkennen  

De cybercriminelen zitten volgens Chase vooral op online game-platformen als Roblox. ‘Hackers doen net alsof ze bij het bedrijf werken en vragen om jouw wachtwoord. Of ze sturen een link en hopen dat je daarop klikt. Soms hopen ze dat je in de chat informatie over jezelf geeft. Zo willen ze accounts overnemen of bij je bankgegevens komen, als die gekoppeld zijn.’

Tips

Als je er echt aan wilt ontkomen, kun je volgens Chase beter offline gamen. Wil je dat niet? ‘Laat dan je ouders af en toe meekijken, download goede beveiligingssoftware en laat je webcam en microfoon niet per ongeluk aanstaan. Dan kunnen hackers niet meeluisteren. Ze zijn een serieus probleem. En het wordt alleen maar groter.’ 

De podcast Esports Metaverse & Beyond (alleen in het Engels) is te beluisteren via YouTube.  

Anderen lazen ook: 5 leuke podcasts voor kinderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook